Gemeente Den Haag

2002-12-17: Voldoende goedkope huurwoningen in Den Haag-Zuidwest beschikbaar


---

Wethouder Hilhorst van ROSW deelt de zorg van veel Morgenstonders over de op handen zijnde verhuizing, maar verwacht geen grote problemen bij het vinden van een andere betaalbare woning in de wijk. Met de corporaties is hij overeen-gekomen dat ouderen die moeten verhuizen extra hulp krijgen. Dat schrijft hij aan de raadscommissie voor Stedelijke Ontwikkeling, Wonen en Economie, die op 19 december drie voorstellen voor de verbetering van Morgenstond behandelt.

Van 7 november t/m 4 december hebben bewoners en ondernemers hun mening kunnen geven over de gebiedsvisie Morgenstond en het projectdocument Morgen-stond-midden. De stedenbouwkundige uitgangspunten voor de zwembadlocatie Loevesteinlaan lagen van 14 november t/m 11 december ter inzage. Diverse organisaties zijn actief benaderd en hebben in interviews hun mening gegeven. Via inloopbijeenkomsten, telefonische spreekuren en antwoord-kaarten kon men ook individueel reageren. De resultaten daarvan staan in de inspraakreactie.

De plannen op het gebied van ruimte, groen, verkeer, openbaar vervoer en voorzieningen kunnen op ruime steun rekenen. Bedenkingen zijn er over het voornemen om meer nieuwe koopwoningen te bouwen en minder sociale (huur)woningen. De verhouding 70% markt-/30% sociale sector roept de vraag op of er wel voldoende goedkope woningen overblijven. Ook maken veel mensen zich zorgen over hun aanstaande verhuizing.

Die laatste zorg deelt wethouder Hilhorst. Hij heeft daarom met de woningcorporaties afgesproken dat zij ouderen extra zorg en begeleiding bieden bij het zoeken naar een andere woning en de verhuizing. Over de goedkope woningvoorraad is hij optimistisch. Door reguliere mutatie komen in Zuidwest jaarlijks 1400 tot 1700 corporatiewoningen voor verhuur beschikbaar. Daarmee kunnen de corporaties de verhuizing van jaarlijks 800 huishoudens door herstructurering in Zuidwest goed opvangen. Dat blijkt uit de verhuizing uit andere actiegebieden in Zuidwest, zoals de Erasmusgaarde (600 huishoudens). Uit onderzoek blijkt dat veel mensen uiteindelijk tevreden zijn over de nieuwe huisvesting, de verhuiskostenvergoeding en de begeleiding die zij van de corporatie hebben ontvangen. Door de fasering komen er bovendien ook nieuwbouw-woningen beschikbaar voor de herhuisvesting. Bij eerdere projecten is gebleken dat ook die woningen gretig aftrek vinden onder de bewoners van Zuidwest.

De raadscommissie SWE bespreekt de drie voorstellen op donderdag 19 december om 19.30 uur in een openbare vergadering.

last update: 17-12-2002 16:48:00 ;pag.: 17402; auteur: 616;cat.: