Gemeente Velsen

Velsen, 17 december 2002

Julianabrug weer open voor verkeer

Op donderdag 19 december a.s. wordt de Julianabrug in IJmuiden weer opengesteld voor alle verkeer. De werkzaamheden zijn zo ver gevorderd dat de brug weer normaal te gebruiken is. Begin volgend jaar wordt de brug nogmaals tijdelijk afgesloten voor nog resterende werkzaamheden. De planning hiervan is afhankelijk van de weersomstandigheden. Op vrijdag 20 december a.s. wordt ook het gedeelte van de Geul aan de onderzijde van de Julianabrug, weer opengesteld voor het verkeer. De tijdelijke noodweg wordt dan verlaten.

De werkzaamheden aan de brug waren nodig, omdat uit inspectierapporten naar voren was gekomen dat de opleggingen van het brugdek waren aangetast. Daarvoor is een plan opgesteld, waarbij het brugdek moet worden opgevijzeld om de oplegpunten te kunnen herstellen. Op 13 mei is begonnen met sloopwerkzaamheden aan de landhoofden. De bedoeling was om aan beide zijden het brugdek geheel vrij te maken, zodat het kon worden opgevijzeld.

De werkzaamheden aan de brug zijn vertraagd omdat er eind mei beweging in de landhoofden werd geconstateerd. De werkzaamheden werden toen onmiddellijk stilgelegd in afwachting van aanvullend onderzoek. De brug bleek niet gebouwd als een flexibele, maar als een starre constructie, waarbij het brugdek eigenlijk fungeert als een stempel, die voorkomt dat beide landhoofden naar voren kunnen vallen.

Er is nu voor gekozen om de brug terug te brengen in oude staat met een starre constructie. Dit omdat deze constructie zich de afgelopen 70 jaar wel bewezen heeft. Dat betrof echter wel een aanzienlijke wijziging in de geplande werkzaamheden.