Katholieke Universiteit Nijmegen

KANtekeningen. Naar een duurzame stad? Debat 2: Concurrerende Overheden

Datum 19-12-2002

Tijd van 20:00 tot 22:00 uur
Organisatie LUX en het Universitair Centrum voor Milieuwetenschappen en Duurzame Ontwikkeling (UCM-DO) KU Nijmegen
Plaats LUX Nijmegen
Soort Evenement debat
Beschrijving Over 30 jaar zijn Nijmegen en Arnhem samengegaan tot één stedelijk gebied. Deze conclusie werd unaniem onderschreven tijdens Woekeren met Ruimte, de eerste aflevering in de debatreeks KANtekeningen. De stad Arnhem-Nijmegen komt er, of je dat nu een compacte stad, een stedelijk netwerk of een meersteden-stad noemt.

Minder duidelijk werd hoe de ontwikkeling van het gebied vervolgens bestuurlijk moet worden ingezet. De behoefte aan een sterke regie is onomstreden, maar hoe sterk moet de regie precies zijn? Bij welke bestuurslaag moet deze regie in hoofdzaak liggen? In het eerste debat werd op momenten pijnlijk duidelijk dat de samenwerking tussen en de afstemming van de verschillende bestuurslagen nog niet altijd soepel verloopt, en dat de belangen van de partijen van elkaar verschillen.

Overheden lijken op bepaalde vlakken met elkaar te botsen. Wet- en regelgeving op hogere bestuursniveaus spoort regelmatig niet met regionale of lokale belangen, en het is lang niet altijd helder wie waarvoor verantwoordelijk is. De positie van het kaderwetgebied KAN (Knooppunt Arnhem Nijmegen) daarin is een interessante. De doelstelling van het KAN beantwoordt aan breed gedragen ideeën over samenwerking, en wil oplossingen bieden om korte-termijn denken, eigen gemeente eerst, tegen te gaan. Maar de voortzetting van wat bureaucratisch de Kaderwetgebieden heet is onzeker, en het KAN voelt de hete adem van de provincie in haar nek, die zo lijkt het graag de verantwoordelijkheid over het gebied herneemt.

Waarom komt een samenhangend en duurzaam regionaal beleid nog steeds niet van de grond? Van wie moet de zo gewenste sterke regie komen ? Wat voor extras biedt het KAN, die niet op provinciaal niveau opgepakt kunnen worden? Is het KAN voldoende democratisch gelegitimeerd?

Het debat Concurrerende Overheden, het tweede deel van KANtekeningen, gaat in op zoek naar de mogelijkheden van een samenhangend en duurzaam regionaal beleid, en onderzoekt waarom het zo moeilijk is de neuzen van de verschillende bestuurslagen gemeente, KAN, provincie en Rijk dezelfde kant op te krijgen.

Met bijdragen van Ed dHondt (oud-burgemeester van Nijmegen), Jan Walraven (wethouder Over-Betuwe en bestuurslid KAN, CDA) Sjaak van t Hof (fractievoorzitter Groen Links, provinciale staten), Henk Nijland (wethouder Duiven, VVD) en Pieter Tops (Hoogleraar bestuurskunde, Universiteit van Tilburg).

Het gesprek wordt geleid door Marc van Lieshout. Entree: 5,00
Contactpersoon Dorri te Boekhorst
Email dboek@sci.kun.nl
Telefoon 024 3652091


* www.kun.nl/duurzaamheid