CBS

Producenten iets somberder

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in november 2002 licht verslechterd. Uit de Conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de orderportefeuille van de Nederlandse industrie iets is afgenomen. Volgens de ondernemers zal in de komende maanden de werkgelegenheid in de industrie onder druk blijven staan. Voor de periode december-februari verwachten de ondernemers een lichte afname van de bedrijvigheid.

Minder orders in portefeuille
In november is het vertrouwen van de industriële ondernemers met 1,3 punten teruggelopen tot -1,9. Vooral de verwachting van de ondernemers dat de bedrijvigheid in de komende drie maanden licht zal afnemen is hier debet aan. De index van de orderpositie is in november met 0,2 procentpunt gedaald tot 92,5 (juni 2000=100). Deze lichte daling komt onder meer door een daling van de buitenlandse orders.

Meer orders voor consumptiegoederen
De orderontvangst in de consumptiegoederenindustrie is volgens de ondernemers in november gestegen. Dit geldt vooral voor de orders uit het binnenland. De orderportefeuille nam in november toe met 0,6 procentpunt. De producenten van investeringsgoederen en halffabrikaten zagen hun orderportefeuilles met 0,6 procentpunt dalen. In de sector halffabrikaten liepen de binnenlandse orders sterk terug, terwijl in de sector investeringsgoederen met name de buitenlandse orders afnamen.

Werkgelegenheid industrie verder onder druk
De werkgelegenheid in de industrie komt steeds verder onder druk. Per saldo achttien procent van de industriële ondernemers verwacht in de komende drie maanden een afname van het aantal werknemers. Vorige maand was dit nog vijftien procent. In de sector halffabrikaten verwacht per saldo een vierde van de ondernemers een afname van de personeelssterkte in de periode december 2002 tot en met februari 2003. In de sector investeringsgoederen is dit per saldo circa een vijfde en in de sector consumptiegoederen ongeveer een tiende van de ondernemers.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website. De orderpositie is een index (juni 2000=100) gebaseerd op de in maanden gemeten hoeveelheid werk in voorraad bij de Nederlandse industrie. De vragen naar het oordeel van de ondernemers betreffen de orderontvangst, orderportefeuille, voorraden en de productiecapaciteit. Deze oordeelsvragen zijn een momentopname waarbij de ondernemer rekening houdt met de ontwikkelingen in het recente verleden en zijn verwachtingen voor de komende periode.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-266
19 december 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht