Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 18 december 2002

Een gezamenlijk persbericht van Stichting Natuur en Milieu, De Consumentenbond , ROVER, ANWB, Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) en Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad)

Zes maatschappelijke organisaties roepen politiek op om in te grijpen Coalitie tegen teloorgang van het openbaar vervoer

De Consumentenbond, Stichting Natuur en Milieu, ROVER, ANWB, Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) en Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) roepen in een gezamenlijk manifest de politiek op om de afkalving van het openbaar vervoer tegen te gaan. Zij zijn zeer verontrust over de ontwikkelingen in het spoor-, stads- en streekvervoer en vragen de politiek om nu écht met concrete maatregelen te komen. Het nieuwe regeerakkoord biedt daarvoor een uitgelezen kans.

Het gaat dramatisch slecht met het openbaar vervoer in Nederland. Het aantal uitgevallen en vertraagde treinen heeft een dieptepunt bereikt, mensen worden in overvolle treinen als vee vervoerd, het dienstenaanbod van de NS wordt steeds verder uitgehold, buslijnen worden opgeheven, de prijs van het treinkaartje en de strippenkaart gaan fors omhoog, mensen voelen zich onveilig, etc. Reizigers haken (noodgedwongen) af.

Uit een enquête van de Consumentenbond blijkt dat driekwart van de Nederlandse bevolking vindt dat je als spoorreiziger geen `waar voor je geld' krijgt bij de NS. 70% vindt dat de prijs van het treinkaartje niet of maximaal met de inflatie mag stijgen. Negen van de tien mensen vindt dat de overheid meer geld in het openbaar vervoer moet steken om het betrouwbaarder en veiliger te maken.

De Consumentenbond, Stichting Natuur en Milieu, ROVER, ANWB, CSO en CG Raad hebben een brede coalitie gevormd om de politiek op te roepen de teloorgang van het openbaar vervoer een halt toe te roepen. De maatschappelijke organisaties vragen in een manifest de politiek onder andere om meer te investeren in het openbaar vervoer, te zorgen dat de prijs van het kaartje niet omhoog gaat zolang de kwaliteit niet is verbeterd, en een nieuwe visie te ontwikkelen op de rol van de overheid, die een veel sterkere regiefunctie zou moeten hebben. Ze dagen de politieke partijen uit om deze oproep om te zetten in concrete maatregelen.

Het manifest is te vinden op de websites van de betrokken organisaties. Op de website van de Consumentenbond hebben de zes deelnemers aan de coalitie een forum geopend, waar politici met het publiek in discussie gaan over de concrete overheidsacties die nodig zijn om invulling te geven aan de oproep uit het manifest. De coalitie zal het nieuwe regeerakkoord toetsen aan de beloftes van de politici.