DELOITTE & TOUCHE

Privatisering energiebedrijven ongewenst

Aandeelhouders verwachten massaal buitenlandse overnames

Rotterdam, 19 december 2002 - Meer dan de helft van de gemeentelijke en provinciale aandeelhouders van energiebedrijven is tegen privatisering van het energienetwerk. Hoewel de ondervraagden met de privatisering van het leveringsgedeelte aanzienlijk minder moeite hebben, is ook hier nog altijd 26% tegen. Het merendeel ziet beheer van de infrastructuur als een overheidstaak. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek naar de trends en ontwikkelingen in de energiesector uitgevoerd door accountants- adviesorganisatie Deloitte & Touche.

Meer dan de helft, 56%, van de ondervraagden is van mening dat de risico's die zijn verbonden aan het aandeelhouderschap van energiebedrijven in de toekomst zullen toenemen. Bij deze risico's gaat het met name om financiële aspecten als vermindering van de winst, dividend en waarde. Gemeenten blijken niet meer de garantie te zien van een stabiele jaarlijkse inkomstenbron. Nu al vindt 4% dat er veel risico's zijn verbonden aan het aandeelhouderschap. Voorstanders van privatisering van het netwerk zijn over het algemeen ook voorstander van privatisering van het leveringsgedeelte (28%). Een vijfde is tegenstander van privatisering van zowel het netwerk als de levering. Door de ondervraagden wordt een duidelijke scheiding gemaakt tussen netwerk en levering.
Maar liefst 40% van de ondervraagden verwacht dat 'hun' energiebedrijf de komende drie jaar wordt overgenomen. Opmerkelijk is dat 60% van de ondervraagden verwacht dat de overnemende partij een buitenlander is. Deze internationalisering van het leveringsgedeelte wordt door ruim 60% als wenselijk tot zeer wenselijk beschouwd: men ziet Nederland als een te kleine speler.

Hoewel iedereen het eens is over de noodzaak van goed en kritisch toezicht op een vrije energiemarkt oordeelt slechts 20% van de aandeelhouders positief over de huidige toezichthouder Dte. In lijn hiermee is de opvatting van tweederde van de ondervraagden dat een meerderheidsbelang van de overheid een effectief instrument is voor waarborging van leveringszekerheid. Het blijkt dat er meer vertrouwen bestaat in overheidseigendom dan toezicht door de Dte. Het onderzoek onder de aandeelhouders van de energiebedrijven valt in een periode dat er een stevige politieke discussie gaande is over het eigendom van de netwerken, waarbij politieke partijen als de SP, PvdA en het CDA voorstander lijken van het onderbrengen van de netwerken in een grote staatsonderneming. Twee weken geleden nog werd besloten dat de datum waarop tot privatisering van de energienetwerken zou worden overgegaan, 1 januari 2004, met minimaal een half jaar naar achteren wordt geschoven.

19 dec 02 09:51