Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave donderdag 19 december 2002

* TWEE VERDACHTEN STRAATROOF GEARRESTEERD

De politie van het district Zuid heeft woensdagavond, na een achtervolging, twee verdachten aangehouden, die net een straatroof hadden gepleegd. Eén van de twee slachtoffers raakte hierbij ernstig gewond.

Omstreeks kwart voor elf liep een 45-jarige Rotterdammer en zijn 17-jarige dochter op de Sliedrechtstraat. Ze kwamen vanaf de metro en waren op weg naar huis. Op een gegeven moment hoorden ze geluid achter zich en kwamen er twee mannen op hen afrennen. Ze werden aangevallen, waarbij de man een steekwond in de borst opliep. Bij de vrouw werd gepoogd om haar tas weg te rukken. In eerste instantie brak het hengsel omdat ze haar eigendom goed vasthield. Toen haar belager dreigde haar neer te steken gaf ze de tas af. Met de buit gingen de daders er vandoor.

Vader en dochter gingen achter het tweetal aan. De man moest echter stoppen omdat hij onwel werd als gevolg van de steekwond. Inmiddels was de politie gealarmeerd en die zagen in de omgeving van de Sliedrechtstraat twee mannen bij een scooter staan. Toen het tweetal de politie signaleerde ging men er vandoor. Na een achtervolging werden ze op het Fijnaardpad aangehouden. Ze zijn overgebracht naar een politiebureau en worden verdacht van de gewelddadige straatroof. Ze zijn in verzekering gesteld.

Het gewonde slachtoffer is naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht, waar hij direct werd geopereerd. Getuigen van de beroving of anderen die over informatie beschikken worden verzocht contact op te nemen met de recherche van het district Zuid via telefoonnummer 0900 - 8844.


* JUWELIER OVERVALLEN
Woensdag in de namiddag vond er een gewapende overval plaats op een juwelier aan de Hoogstraat. Rond half zes stapte een gemaskerde man, voorzien van een vuurwapen, de zaak binnen. Hij bedreigde het personeel, maar één van hen zag kans om te vluchten. Andere medewerkers werden gedwongen zich in de zaak in een bepaalde richting te begeven. Hierbij zag men eveneens kans om weg te komen. De dader liep hierop ook naar buiten en loste hierbij een schot, waarna hij verdween zonder buit. De 39-jarige eigenaar liep een schampschot op aan zijn arm en is ter plaatse behandeld door de GGD. De recherche van het district Centrum heeft deze zaak in onderzoek.


* MAN BEROOFD ONDER BEDREIGING VAN VUURWAPEN

Woensdagavond omstreeks zes uur werd op de Slinge een 42-jarige man uit Rotterdam door twee onbekende mannen, onder bedreiging van een vuurwapen, beroofd van zijn geld. Het slachtoffer liep op straat toen een scooter met daarop twee mannen hem voorbijreed. De scooterbestuurder stopte, waarna zijn medepassagier naar de Rotterdammer toeliep. Onder bedreiging van een vuurwapen werd hij gesommeerd zijn geld en een dvd-film af te staan. Met de buit reed het tweetal vervolgens weg in onbekende richting.


* ZESTIEN VERDACHTEN BIJ ACTIE PREVENTIEF FOUILLEREN IN TARWEWIJK

De politie van het district Zuid heeft woensdagmiddag en -avond voor de negende keer een actie preventief fouilleren gehouden. De actie werd gehouden in het kader van de bestrijding van het wapenbezit, ''n van de beleidsprioriteiten van de politie Rotterdam-Rijnmond.

Er werden in totaal 450 mensen op straat gefouilleerd en 58 auto's gecontroleerd. Daarbij zijn zestien mensen aangehouden, waarvan er drie in verzekering zijn gesteld voor de Opiumwet. Acht steekwapens en één imitatie vuurwapen werden in beslag genomen, alsmede ruim een pond heroïne. Deze hoeveelheid werd aangetroffen bij de controle van een auto. Daarnaast had een aantal verdachten dealershoeveelheden cocaïne in hun bezit.

Avonduitgave woensdag 18 december 2002

* IDENTITEIT NEERGESTOKEN MAN BEKEND
Dinsdagmiddag vond er in een coffeeshop aan de Nieuwe Binnenweg een steekpartij plaats, waarbij een toen nog onbekende man werd neergestoken en ter plaatse overleed. Inmiddels is zijn identiteit vastgesteld, het gaat om een 24-jarige man uit Rotterdam.

Rond half zes kreeg het slachtoffer vermoedelijk onenigheid met een nog onbekende man. De ruzie escaleerde en ontaardde in een steekpartij. Het slachtoffer kwam op de grond terecht en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Reanimatie door de GGD mocht niet meer baten. De recherche van het district Centrum stelt een onderzoek in naar de dader van dit misdrijf.


* SNELHEIDSCONTROLES
De Verkeerspolitie heeft woensdag op diverse locaties snelheidscontroles gehouden. Op de Tjalklaan werden 2458 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 75 de limiet van 50 km per uur overschreden. De snelste reed 91 km per uur.

De apparatuur stond ook enige tijd opgesteld op de Statenweg. Daar passeerden 2990 voertuigen de radarapparatuur, 184 overtraden de maximumsnelheid van 50 km per uur. De snelste reed 86 km per uur.

Ook op de Maasboulevard is gecontroleerd. Van de 1140 automobilisten reden er 75 harder dan de toegestane 50. De snelste reed 76 km per uur.

Op de Laan op Zuid werden 500 weggebruikers geconfronteerd met een snelheidscontrole. Daar ging het om 500 voertuigen, waarvan er 20 harder dan 50 reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 106 km per uur.


* 252 STRIJKERS AANGETROFFEN
Woensdagochtend rond tien voor half elf werd een 14-jarige Rotterdammer in het Park Rozenburg aangehouden wegens het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk. Tijdens het onderzoek op de school van de jongen werden in zijn kluisje maar liefst 252 strijkers aangetroffen. Ze zijn in beslag genomen. Tegen de jongen werd proces-verbaal opgemaakt en tevens kreeg hij een HALT-verwijzing.


* TIEN KILO VUURWERK IN BESLAG GENOMEN
Berkel en Rodenrijs- Woensdagmiddag tussen één en twee uur stelde de politie van district De Noordhoek een onderzoek in, in een woning aan de Veilingweg in verband met de mogelijke aanwezigheid van vuurwerk. Met medewerking van de bewoner trof men in de slaapkamer van een 14-jarige jongen, tien kilo vuurwerk alsmede een imitatievuurwapen aan. Het vuurwerk en het nepvuurwapen zijn in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.