Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-12-2002 Persberichten district Rijn en Venen, 09.45 uur

Verkeerscontroles

WILNIS- Op woensdagavond werd van 19.30 uur tot 19.50 uur een alcoholcontrole gehouden op de Mijdrechtse Dwarsweg. In totaal moesten 15 automobilisten blazen en hiervan had er een teveel gedronken. Hij blies 0.80 promille en kreeg hiervoor een boete van 190 euro en een rijverbod van 2 uur.

ABCOUDE- Op woensdagmiddag vond er tussen 10.00 uur en 12.00 uur en tussen 13.00 uur en 14.00 uur een gordelcontrole plaats. In totaal kregen 15 personen een bekeuring voor het rijden zonder gebruik te maken van de autogordel.

MAARSSEN- Op woensdagavond vond er een verlichtingscontrole plaats op het Bisonspoor. In totaal kregen 23 fietsers/bromfietsers een bekeuring omdat ze geen verlichting voerden.

Regels voor opslag, verkoop, bezit en afsteken vuurwerk

RIJN EN VENEN - Voor de opslag en verkoop van vuurwerk is een vergunning nodig. Het is toegestaan maximaal 10 kg. vuurwerk zonder vergunning op te slaan. In vrijwel alle andere gevallen is een vergunning vereist. Een opslagplaats moet altijd voldoen aan voorwaarden die vermeld zijn in het Vuurwerkbesluit. Vuurwerk moet voldoen aan bepaalde technische eisen. Deze eisen zijn geregeld in het Vuurwerkbesluit. Vuurwerk wat niet aan deze eisen voldoen zijn bijvoorbeeld strijkers, Chinese rollen, zware mortieren.

Verkoop
Vuurwerk mag in 2002 uitsluitend verkocht worden op zaterdag 28 december, maandag 30 december en dinsdag 31 december. Op zondag 29 december mag dus geen vuurwerk verkocht worden. Vuurwerk mag alleen aan personen die 16 jaar of ouder zijn, worden verkocht. Bestellingen mogen uiteraard eerder gedaan worden.

Afsteken
Vuurwerk mag alleen afgestoken worden tussen 31 december 10.00 uur en
1 januari 02.00 uur in het nieuwe jaar.


Overtredingen
De politie treedt streng op bij het gebruiken/afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd. Het vuurwerk wordt altijd inbeslaggenomen. Afhankelijk van leeftijd, hoeveelheid en of het legaal of illegaal vuurwerk betreft, kan de boete oplopen van 26 tot 198 euro. Ook kunnen zaken verwezen worden naar bureau HALT. Dat houdt in dat er naast een boete ook een bepaald aantal uren werk verricht moet worden. Bovendien gelden er strengere regels en zijn de boetes hoger als er sprake is van handel in vuurwerk, het gooien van vuurwerk naar personen en/of dieren en of er vernielingen worden gepleegd door middel van vuurwerk. Niet afgegaan vuurwerk of vuurwerk dat over is gebleven, kan alleen nog maar ingeleverd worden bij de inzamelpunten van de gemeenten voor (klein)chemisch afval.

TIPS:
Lees voor het afsteken van het vuurwerk de gebruiksaanwijzing. Neem daar ruim de tijd voor. Doe dit bijvoorbeeld overdag als het zicht nog goed is. Gebruik bij het afsteken altijd een aansteeklont. Plaats vuurpijlen bijvoorbeeld in een fles en wel zodanig dat deze niet kan omvallen (verzwaren/ingraven). Gebruik vooral je verstand en hou rekening met (oudere) mensen en dieren.