Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 19-12-2002 Persberichten district Heuvelrug,09.30 uur

Veenendaal vast en zeker in de gordel?

Op 19 december 2002 om 14.00 uur vindt op basisschool De Vuurvlinder de prijsuitreiking plaats van de kleurpaatwedstrijd Jij moet ook je gordel om. De prijsuitreiking vormt tevens de afsluiting van de gordelcampagne Veenendaal vast en zeker in de gordel. De campagne werd de afgelopen zes maanden door het Bureau Verkeer Onder Controle, in samenwerking met het politiedistrict Heuvelrug, de gemeente Veenendaal en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid uitgevoerd.

Intensieve controles én voorlichting Naast de politiecontroles in de buurt van scholen en winkelcentra, zijn er ook
voorlichtingsactiviteiten georganiseerd. Zo deelden op 4 juni van dit jaar kinderen van basisschool De Schakel onder toeziend oog van de politie, folders uit aan passerende automobilisten. De ouders van alle basisschoolleerlingen zijn door een brief geïnformeerd over het belang van het dragen van autogordels. Met de kleurplaatwedstrijd is de aandacht nogmaals op het onderwerp gevestigd. Op 19 december 2002 wordt bekend gemaakt of de bewoners van Veenendaal vast en zeker in de gordel zitten.

Prijsuitreiking kleurplaatwedstrijd De kleurwedstrijd is onder alle basisscholen uitgeschreven. De kinderen hebben hard hun best gedaan en uit de honderden inzendingen zullen in drie categorieën (onder-, midden- en bovenbouw) drie prijzen worden uitgereikt. Dit vindt plaats op basisschool De Vuurvlinder aan de Stormzwaluw 25. Het programma ziet er als volgt uit:

14.00 uur Spectaculaire ontvangst van de wethouder van verkeer, de heer A. de Graaf (en fotomoment) 14.15 uur Toespraak van de wethouder. 14.30 uur Prijsuitreiking. 14.45 uur Terugblik op en resultaten van de actie door J. de Fluiter, verkeerscoördinator politiedistrict Heuvelrug. 15.00 uur Afsluiting met hapje/drankje. Gelegenheid tot vragen stellen en het fotograferen van de winnaars.

Waarom campagne? De organiserende partijen willen met deze campagne bereiken dat alle inwoners van Veenendaal hun autogordel altijd dragen. Zowel buiten als binnen de bebouwde kom. Ook is het gebruik van goede kinderbeveiligingsmiddelen belangrijk om letselongevallen bij aanrijdingen of plotseling remmen te voorkomen. De overlevingskans bij een verkeersongeval is 40% hoger bij het gebruik van de autogordel of een goed kinderbeveiligingsmiddel.

Verkeerscontrole

VEENENDAAL- Op woensdagmorgen heeft de politie een gordelcontrole gehouden op de Prins Bernhardlaan. In totaal zijn er 21 boetes uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel.

Ongeval letsel

VEENENDAAL- Op woensdagmorgen omstreeks 07.30 uur heeft er een ongeval letsel plaatsgevonden op de Nieuweweg Noord.

Een 33-jarige man uit Veenendaal stond met zijn auto stil voor het rode verkeerslicht op de Nieuweweg Noord. Toen het licht op groen ging en de man wilde gaan rijden, werd hij ineens van achteren aangereden door een 19-jarige man uit Barneveld. Deze was niet meer in staat geweest om zijn voertuig op tijd tot stilstand te brengen. De 19-jarige man werd voor controle overgebracht naar het Gelders Vallei Ziekenhuis in Ede.

Extra politie inzet en aangepaste openingstijden bureau

HEUVELRUG Rondom oud en nieuw heeft de politie van district Heuvelrug weer extra agenten ingezet voor toezicht op straat. Op oudejaarsdag zijn de bureaus - die normaal op dinsdag open zijn voor bezoekers gesloten. Uitzondering hierop vormt het districtsbureau in Veenendaal, dat altijd open is. Het bureau in Doorn is speciaal op nieuwjaarsdag open van 13.00 tot 17.00 uur voor bewoners van Doorn, Maarn, Leersum, Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. De politie zet in de nacht van oud en nieuw 25 extra medewerkers in, waaronder een aantal vrijwilligers van politie. Vooral agenten die goed op de hoogte zijn van de lokale situatie worden ingezet. Vooraf heeft de politie met de gemeenten en organisaties afstemming gezocht over evenementen die deze nacht plaats vinden. De politie zal, naast haar normale taken, deze nacht extra aandacht hebben voor het afsteken van illegaal vuurwerk en het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane periode. Dit is van 31 december 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Vooraf aan de jaarwisseling heeft de politie al extra politie-inzet geregeld om vernielingen en overlast door vuurwerk zoveel mogelijk te voorkomen.

Politie hoort 20 Wijkse jongeren over vernielingen en beledigingen WIJK BIJ DUURSTEDE De politie heeft in de afgelopen weken 20 jongeren uit Wijk bij Duurstede in de leeftijd van 13 tot 15 jaar gehoord over betrokkenheid bij het plegen van baldadigheid en vernieling bij woningen aan de Agricolastraat en de Dirk Fockstraat en/of belediging richting bewoners. Deze feiten vonden in de afgelopen maanden plaats.

Van 13 jongens en 3 meisjes is vast komen te staan dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan betrokkenheid bij deze strafbare feiten. Er zijn diverse bekennende verklaringen afgelegd over het daadwerkelijk zelf deelnemen aan de strafbare handelingen, het aanzetten daartoe in de groep of het hierbij aanwezig zijn. De strafbare feiten bestonden onder andere uit het gooien van eieren en appels naar ramen, het bekladden van een deur, vernielen van een raam, bonken op deuren en ramen, uitschelden van bewoners en middels zelfgemaakte rookbommen veroorzaken van brandschade bij woningen. In totaal is sprake van een materiële schade van 234 euro.

Op 16 december zijn de groep jongeren en de ouders tijdens een bijeenkomst persoonlijk over het onderzoek en het vervolgtraject geïnformeerd. Bij de bijeenkomst waren bureau HALT, de woningstichting Volksbelang, de gemeente en de wijkagenten en teamchef van de politie Wijk bij Duurstede aanwezig. De jongeren krijgen een alternatieve straf via bureau HALT waarvoorj zij 6 tot 20 uur dienstverlenend werk moeten verrichten. Vier jongeren zullen de kosten van de door hen veroorzaakte schade moeten vergoeden.