Politie Hollands Midden
vriendelijk als het kan, streng als het moet
Politieteam Voorschoten voorbereid op oud en nieuwviering

Uitgangspunt is een feestelijke en veilige jaarwisseling. Samen met de gemeente Voorschoten treft het politieteam voorbereidingen die daarop gericht zijn. In de jaarwisselingsnacht zelf treedt de politie uiteraard op tegen mensen die vernielingen plegen of geweld gebruiken.

Bij oud en nieuw hoort vuurwerk. Maar het is uitsluitend tussen oudjaarsdag 10:00 uur en nieuwjaarsdag 02:00 uur toegestaan om vuurwerk af te steken. Het politieteam ziet er zoveel mogelijk op toe dat het afsteken van vuurwerk tot deze periode beperkt blijft. Vooral de politiebikers houden toezicht in de wijken en treden op bij eventueel overlast door vuurwerk. Wie buiten de toegestane periode vuurwerk afsteekt, loopt risico te worden aangehouden. Aangehouden minderjarigen worden aangemeld bij het Bureau Halt voor een alternatieve straf. Ouderen (ouder dan 18 jaar) krijgen een boete van minimaal ¤ 52.

Uiteraard treedt het team ook op bij signalen van handel in illegaal vuurwerk. Handelaren worden aangehouden en het illegale vuurwerk wordt vernietigd. Illegaal vuurwerk is niet voor niets illegaal. Het is gevaarlijk vuurwerk met zwaardere kruitladingen of met onbetrouwbare ontstekingen. Vuurwerk dat in Nederland is toegestaan met zijn voorzien van een Nederlandse gebruiksaanwijzing. In samenwerking met de gemeente Voorschoten en het Milieuhandhavingsteam van politie worden de verkooppunten van vuurwerk gecontroleerd. Daarbij letten de controleurs op de veiligheid van de opslag en de grootte van de voorraden die worden aangehouden. De vuurwerkverkopers mogen niet aan minderjarigen verkopen. Het is voor particulieren verboden om meer dan 10 kilogram vuurwerk voorhanden te hebben. Overschrijding van deze hoeveelheid kan ook een boete van ¤ 52 opleveren.

Gemeente en hulpdiensten doen een beroep op feestvierders om na het afsteken van vuurwerk de resten direkt bijeen te vegen en op te ruimen. Ongelukken met kinderen die op de ochtend van nieuwjaarsdag met restvuurwerk gaan spelen, worden zo voorkomen.

De gemeente Voorschoten haalt in de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling vuilnis, papiercontainers en ander brandbaar materiaal zo veel mogelijk op. Wanneer er de dagen voor oud en nieuw toch nog brandbaar materiaal zoals kerstbomen in de wijk liggen, kunnen bewoners dit melden aan de politie door het nummer 0900 8844 te bellen. Politie en gemeente zullen dan proberen het materiaal nog op te halen. Op drie plaatsen stort de gemeente aan het eind van de middag een zandlaag om gelegenheid te bieden voor een vreugdevuur zonder dat er schade van komt. Deze locaties zijn de Baron S. van der Oyelaan, de Donklaan en het Burgemeester Van der Haarplein. Op andere plekken tolereert de politie geen vreugdevuren. Uiteraard houdt de politie ook in de nacht van oud op nieuw plegers van vernielingen of openbaar geweld gewoon aan. De veroorzaakte schade wordt verhaald op de plegers.

Het is belangrijk dat iedereen, als dat nodig is, met de hulpdiensten in contact kan komen. De hulpdiensten attenderen op een juist gebruik van het alarmnummer en het landelijke politienummer. Het nummer 112 is uitsluitend voor spoedgevallen; wanneer er acuut hulp nodig is, of wanneer er direkt een einde moet komen aan een ernstige situatie. Voorbeelden hiervan zijn een mishandeling, beroving, inbraak, spookrijden of een ongeluk met lichamelijk letsel. Het nummer 0900 8844 is voor niet spoedeisende zaken. Het kan dan nog wel om heel vervelende digen gaan, maar er is geen acuut gevaar. Voorbeelden hiervan zijn overlast door harde muziek of vuurwerk, overlast door jongeren, belemmering van de doorgang voor het verkeer of bij al gepleegde vernielingen. Dit is ook het nummer dat moet worden gebruikt bij algemene vragen aan de politie.

Noot voor de redactie /