Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Directie West en Midden Europa

Bureau West-Europa

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag

Datum

19 december 2002

Auteur

Drs. L. d'Huy

Kenmerk

DWM/933-02

Telefoon

070 3485351

Blad


1/3


Fax

070 3486233

Bijlage(n)


1


E-mail

DWM@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording van vragen van

het lid Van Bommel (SP) over een Turkse dienstweigeraar

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen, gesteld door het lid Van Bommel, over een Turkse dienstweigeraar. Deze vragen werden ontvangen op 20 november 2002 met kenmerk 2020303400.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van kamerlid Van Bommel(SP) over een Turkse dienstweigeraar

Vraag 1
Deelt u de mening dat de behandeling van Mehmet Bal, de Turkse dienstplichtige die op 24 oktober 2002 aan zijn commandant verklaarde dienstweigeraar te zijn, in strijd is een fatsoenlijke behandeling van dienstweigeraars en zelfs met de criteria van Kopenhagen?

Antwoord
Mehmet Bal is bij één gelegenheid met een hard voorwerp op zijn been geslagen door een functionaris van de gevangenis waarin hij zich bevond en bij een andere gelegenheid tegen zijn been geschopt. Het op deze wijze behandelen van gevangenen is in strijd met de minimumnormen voor de behandeling van gedetineerden van de Verenigde Naties en daarmee in strijd met de politieke criteria van Kopenhagen.

Vraag 2
Zo ja, bent u bereid uw Turkse collega van uw zorgen over de behandeling van Mehmet Bal op de hoogte te stellen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
In bilaterale contacten met Turkse autoriteiten wordt regelmatig gewezen op het belang van naleving van de mensenrechten. De behandeling van Mehmet Bal zal daarin worden meegenomen.

Vraag 3
Bent u van mening dat de behandeling van Mehmet Bal aanleiding is geen in Nederland verblijvende dienstweigeraars uit Turkije terug te sturen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Het asielbeleid valt onder de competentie van de Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie. In het geactualiseerde algemeen ambtsbericht Turkije, dat ik in januari 2003 aan hem zal aanbieden, zullen de gebeurtenissen rond Mehmet Bal worden behandeld.

Vraag 4Bent u bereid in het kader van de discussie over de toetreding van Turkije tot de EU een deugdelijke dienstweigerwetgeving in Turkije als onderdeel van het acquis te eisen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Het EU-acquis is voor alle kandidaat lidstaten gelijk en bevat geen specifieke eisen inzake een regeling voor het weigeren van militaire dienst.

===