CDA

Werner wil 15 miljoen euro voor preventie en ondersteuning van stoppogingen wat betreft roken

Op verzoek van Eerste Kamerlid Jos Werner is dinsdag 17 december jl. de behandeling van de wijziging van de Tabakswet in de Eerste Kamer geschorst. Werner stelde voor de beraadslaging enige weken op te schorten, totdat de Kamer de brief van de staatssecretaris heeft ontvangen over haar pogingen om alsnog 15 miljoen euro te vinden voor preventieprojecten op scholen en het betaalbaar maken van de ondersteuning van stoppogingen.

De CDA-fractie is "diep teleurgesteld", aldus Jos Werner dat de regering "geen gevolg heeft willen geven of nog niet gegeven heeft aan de Kamerbreed ondersteunde motie om 15 miljoen beschikbaar te stellen ... ." Werner: "Het is eigenlijk te gek voor woorden dat, zoals uit ook in de Tweede Kamer daarover gestelde vragen blijkt, op de begroting slechts 6 miljoen euro wordt uitgegeven aan preventie op het terrein van roken, terwijl de overheid vele miljarden int aan accijns op tabakswaren.

"De destijds verkregen toezeggingen hebben voor de CDA-fractie op het punt van de preventie en ondersteuning zwaar gewogen bij haar eindoordeel. De inspanningen die van de samenleving worden gevraagd, zijn immens. De overheidsbijdrage steekt daar wel schril bij af. Preventie en ondersteuning bij stoppogingen is veel effectiever dan de grote waarschuwende teksten op de sigarettenpakjes."