D66

D66 zet integratiebeleid Van Boxtel voort

Vreemdelingen- en integratiebeleid

Ursie Lambrechts

19-12-2002 - Ursie Lambrechts diende namens D66 een motie in waardoor niet alleen imams die naar Nederland komen een inburgerinscursus gaan volgen, maar ook imams die al in Nederland zijn. De motie werd aangenomen. Lambrechts vindt het belangrijk dat imams op de hoogte zijn van de fundamenten van de Nederlandse rechtsstaat.

D66 vindt dat imams verplicht moeten worden een inburgeringscursus te volgen en deze ook te voltooien. Roger van Boxtel heeft er als Minister voor gezorgd dat deze maatregel geldt voor imams die Nederland nieuw binnenkomen. Dankzij de motie van Ursie Lambrechts, die door de Tweede Kamer is aangenomen, moeten ook imams die al in Nederland werkzaam zijn een (aangepaste) inburgeringscursus gaan volgen. "Het is belangrijk dat imams goed op de hoogte zijn van de betekenis van de Nederlandse grondwet en het functioneren van de Nederlandse democratie. Op die manier kunnen imams hun steentje bijdragen aan de integratie", aldus Ursie Lambrechts.

Ursie Lambrechts heeft tevens een motie ingediend om een einde te maken aan de monopoliepositie van de ROC's. Ursie Lambrechts: "De kwaliteit van de inburgeringscursussen laat te wensen over. Het moet afgelopen zijn met de verplichte winkelnering bij de ROC's". Dankzij de aangenomen motie-Lambrechts mogen gemeenten in de toekomst zelf bepalen bij welke erkende scholingsinstellingen zij de inburgeringscursussen inkopen. Deze keuzevrijheid moet de kwaliteit van de inburgeringscursussen verbeteren.