Gemeente Capelle a/d IJssel

Vrijwilligersprijs 2002

De vrijwilligers van de Terminale Zorg en Leonie van Staveren zijn de winnaars van de Vrijwilligersprijs 2002. Deze prijs werd dinsdag 10 december uitgereikt in het Isala Theater door wethouder Wim de Bruin.

De 17-jarige Leonie van Staveren is zeer actief in Capelle West en 's-Gravenland. Leonie houdt zich daar bezig met de meidenclub Giechel, activiteiten voor Halloween en vakantieactiviteiten zoals het bouwen van een huttendorp. Deze vrijwilligster is ook betrokken bij jeugdcentrum Knop-Op. Tevens begeleidt zij nóg jongere personen bij het meehelpen aan de genoemde activiteiten. Dat jongeren nog wel degelijk betrokken zijn bij hun leefomgeving, bewijst Leonie. Zij won hiervoor de prijs voor het individu: 375,--.

De prijs voor de instelling, 750,--, werd gewonnen door de organisatie Vrijwilligers Terminale Zorg. De 29 vrijwilligers die daar werken maken het patiënten mogelijk om thuis te sterven, in de eigen vertrouwde omgeving en omringd door familie en vrienden. De vrijwilligers zijn er voor de patiënt en zijn omgeving. Ze luisteren, geven steun en bemoedigen. Zo proberen ze ook de mantelzorgers een beetje te ontlasten.

Dit jaar waren 9 individuen en 9 instellingen genomineerd. Verleden jaar, in het internationale jaar van de vrijwilligers, werden een groot aantal prijzen toegekend. Dit keer beperkte de jury zich tot een prijs voor een individu en een instelling. Voorafgaand aan de prijsuitreiking voerden Capelse ambtenaren een deel van hun cabaretvoorstelling Geniet nu het nog kan op. Ook was er muziek uit de jaren 50, gespeeld door de band van raadslid Cees de Jong.