Arrondissementsparket Utrecht

Utrecht, 18 december 2002

Daders veroordeeld voor beroving met geweld

Op 16 december 2002 heeft de Rechtbank Utrecht uitspraak gedaan in de zaak, die bekend staat als RBT Voordorp. De twee daders zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier en twee jaar, waarvan een deel voorwaardelijk.

In de buurt van de Brailledreef in Utrecht zijn op 17 februari 2002 twee vrouwen beroofd. Bij één van de vrouwen was het een poging tot diefstal met geweld. Meteen na het delict heeft zij zich gemeld bij de politie. Kort daarna werd ook een tweede vrouw beroofd, waarbij wel goederen zijn weggenomen. Deze vrouw is van haar fiets geslagen, viel op de grond en heeft daar vervolgens urenlang bewusteloos gelegen. Ten gevolge van deze overval heeft zij zwaar lichamelijk letsel opgelopen. Ook deze vrouw heeft zich later, in verwarde toestand, gemeld bij de politie.

De politie is naar aanleiding van de aangiften een opsporingsonderzoek gestart. Dit heeft geleid tot de aanhouding van twee verdachten. Het betreft een man van 23 jaar en een minderjarige van 17 jaar. Deze verdachten hebben op 3 september en op 2 december terechtgestaan voor de Rechtbank Utrecht. De officier van justitie heeft tegen de meerderjarige vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist. De rechtbank heeft vier jaar gevangenisstraf opgelegd. Eén van de slachtoffers had een vordering tot schadevergoeding ingediend, die door de rechtbank is toegewezen. Tegen de minderjarige verdachte was 18 maanden jeugddetentie geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk met als bijzondere voorwaarde een maatregel Hulp en Steun van de Reclassering. De officier had ook gevraagd om een maatregel voorwaardelijke plaatsing in een inrichting voor jeugdigen. Door de rechter is 24 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan acht maanden voorwaardelijk met de bijzondere voorwaarde. De maatregel voor voorwaardelijke plaatsing is afgewezen.

Bij de vonnissen is rekening gehouden met het planmatige en gewelddadige karakter van de berovingen, de wil zich na de beroving seksueel aan het tweede slachtoffer te vergrijpen en het achterlaten van het slachtoffer in bewusteloze toestand in de kou.