Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 19 december 2002

Wouter Bos over internationale solidariteit in roerige tijden

PvdA-lijsttrekker Wouter Bos houdt vandaag, donderdag 19 december, om 13.00 uur een gastcollege aan de Universiteit van Leiden. Daarin pleit hij voor een minister van Ontwikkelingssamenwerking, integrale effectieve ontwikkelingshulp en een doordacht migratiebeleid. Bos benadrukt dat globalisering meer van nut moet zijn voor de armen. Ook wil hij dat de honger- en Aids-epidemie in Afrika krachtig wordt bestreden: 'Brandpreventie, maar ook de brand blussen'.

Bos gaat in het gastcollege in op globalisering, armoede, onveiligheid en internationale migratie.

Over globalisering zegt Bos:

'De schaduwkant is dat de globalisering nog teveel gedomineerd wordt door economische- en niet door sociale waarden.' Bos pleit in dit verband voor het beter controleren van WTO, IMF en Wereldbank, het neerhalen van de tariefmuren en het tegengaan van dumping van Europese producten en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Over dit laatste zegt hij: 'Het is onbegrijpelijk dat CDA en VVD dit nog steeds tegenhouden.'

Over armoedebestrijding zegt Bos:

'Om de armoede echt te bestrijden moet de economische en rechtstatelijke ontwikkeling van ontwikkelingslanden krachtig gestimuleerd worden.' Bos wil grondige hervorming van concurrentievervalsende landbouwsubsidies in de EU en het ondersteunen van campagnes voor 'eerlijke producten'. Tevens wil Bos geen vervuiling van het budget van OS. Het geld dat nu wordt ingeboekt voor de opvang van asielzoekers kan beter worden ingezet door te investeren in de landen van herkomst van de mensen die worden teruggestuurd: 'Dan draag je met het geld voor ontwikkelingssamenwerking echt bij aan de economische ontwikkeling', aldus Bos.

Over de bestrijding van de Aids-epidemie:

Bos wil een verdubbeling van de Nederlandse bijdrage. Ook wil hij dat de subsidies voor het bedrijfsleven meer gericht zijn op duurzame ontwikkeling in de landen zelf. Bijvoorbeeld publiek-private samenwerking om goedkope medicijnen beschikbaar te stellen.

Over onveiligheid:

Bos sluit zich aan bij het pleidooi van Clinton voor een nieuw Marshall Plan. 'We moeten niet alleen het terrorisme, maar ook de oorzaken bestrijden', aldus Bos.

Over internationale migratie:

Bos gaat in het gastcollege in op een aantal genoemde redenen voor een doordacht migratiebeleid. Voordat dat aan de orde is moet Nederland nog het een en ander voor elkaar hebben. Bos noemt vijf zaken: een Europees migratiebeleid, integratie op orde, leren van ervaringen in het buitenland, antwoord geven op de vraag: tijdelijk of permanent? en de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat. Tenslotte pleit Bos voor een krachtig beleid tegen illegale arbeid:

'Er moeten maatregelen worden genomen: meer controles, hogere boetes voor werkgevers en het terugvorderen van de door hen niet betaalde premies. Gerrit Zalm en de VVD vinden dit kennelijk ook, maar er moet meer gebeuren: de profiteurs, de illegale uitzendbureaus en koppelbazen, moeten worden aangepakt. Dat kan met behulp van certificering of door het opnieuw invoeren van de vergunningen voor deze sector. De VVD is hier echter fel op tegen. Blijkbaar is de liefde voor de liberalisering van de markt groter dan die voor de bestrijding van illegale arbeid. Dat maakt het pleidooi van de VVD voor een krachtige aanpak van illegale arbeid ongeloofwaardig.'

Het college is georganiseerd door SPIL (Studievereniging voor Politicologen) en BIL (Bestuurskundige Interfacultaire vereniging Leiden) en vindt plaats in zaal SC01 van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, Wassenaarseweg 52 te Leiden en begint om 13.00 uur.

De speech over 'Internationale solidariteit in roerige tijden'is de tweede in een reeks van vijf themaspeeches die PvdA-lijsttrekker Bos op diverse plaatsen in Nederland uitspreekt.