GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 19 december 2002 12:31
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Halsema wil parlementair onderzoek naar IND en het falend Terugkeerbeleid

(19 december 2002)

In bijgevoegde brief aan haar collega fractievoorzitters roept Femke Halsema op tot het instellen van een parlementaire werkgroep die een onderzoek of enquête gaat voorbereiden naar de grote problemen bij de organisatie van de IND en de uitvoering van het terugkeerbeleid. Aanleiding voor deze oproep vormen twee vertrouwelijk IND rapporten waarop het programma NOVA de hand wist te leggen. Halsema zal vandaag tevens aan het kabinet vragen om beide rapporten met spoed openbaar te maken.

Den Haag,
19 december 2002

Brief aan de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer

Beste Collega's

Het televisieprogramma NOVA heeft de hand gelegd op twee vertrouwelijke rapporten van de IND, die gemaakt lijken te zijn om feiten en problemen rond het Terugkeerbeleid in kaart te brengen. De bevindingen uit beide rapporten zijn onthutsend en bevestigen de vrees van mijn fractie dat er naar jaren van kritiek nog steeds geen structurele verbetering is opgetreden in de organisatie van de IND en in de effectiviteit van het Terugkeerbeleid. Dat is in mijn ogen onacceptabel, omdat een geloofwaardig asielbeleid staat of valt met een functionerend uitzettingsbeleid.

Enkele bevindingen uit beide rapporten zijn:

* 61% van de in totaal 10.780 verwijderbare asielzoekers is zoek, verblijfplaats onbekend.
* Met 27 van de 30 herkomstlanden, waaruit relatief veel verwijderbare asielzoekers afkomstig zijn, blijken geen, of slechts hele vage diplomatieke afspraken te bestaan over het weer in het herkomstland toelaten van de asielzoeker.
* De IND zegt zelf geen greep te hebben op het terugkeerproces.
* De IND beschikt niet over goed cijfermateriaal.
* Het ontbreekt aan goede coördinatie tussen IND, vreemdelingendienst en Marechaussee.
* Ieder IND kantoor stelt zijn eigen prioriteiten, er is geen eenheid in beleid.
Tijdens de regeling van werkzaamheden van vandaag zal ik het kabinet vragen deze rapporten openbaar te maken. Daarnaast wil ik jullie er op wijzen dat bijvoorbeeld de bevindingen uit het 2e rapport niet verrassend zijn. Een rekenkameronderzoek uit juni 1999 leverde vergelijkbare kritiek. Kennelijk is er niets gebeurd.

Overigens heeft de fractie van GroenLinks in maart 1999 al gepleit voor een parlementair onderzoek naar de grote organisatorische problemen bij de IND. Destijds kregen wij geen steun van andere partijen. Wat ons betreft geven de bevindingen uit beide rapporten aan dat het parlement snel haar verantwoordelijkheid moet nemen. Daarom wil ik jullie voorstellen om een parlementaire werkgroep te formeren die voorbereidingen treft voor het houden van een parlementaire enquête dan wel parlementair onderzoek naar het functioneren van de IND in het algemeen en de uitvoering van het terugkeerbeleid in het bijzonder. Graag verneem ik spoedig een reactie.

Met vriendelijke groet,

Femke Halsema


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -