Gemeente Zwolle

Print pagina

Volksmuseum in de Kamperpoort


Datum uitgave: 17-12-2002

Onderwerp: woonomgeving

Als alles meezit, beschikt de Kamperpoort begin 2003 over een eigen volksmuseum. Een museum dat de geschiedenis van de Kamperpoort weergeeft van ongeveer 1488 tot heden. Wijkbewoner Jacob Donze, een geboren en getogen Kamperpoorter, is nauw betrokken bij het toekomstige museum. Hij verzamelt en onderzoekt al het materiaal dat in het Volksmuseum tentoongesteld gaat worden.

Verzamelwoede
De opening van het museum staat gepland voor januari 2003. Jacob Donze is druk bezig om het materiaal te verzamelen en te onderzoeken, dat uiteindelijk in het museum te zien zal zijn. "Al zo'n twintig jaar verzamel ik oude foto's van bewoners, huizen en fabrieken in de Kamperpoort. Je kan het zien als een uit de hand gelopen hobby," vertelt Jacob. "Het materiaal vormt geen probleem, daar heb ik voldoende van. Het onderzoeken van het materiaal, dáár gaat op dit moment de meeste tijd in zitten. Alle afbeeldingen moeten voorzien worden van een bijschrift. Dat betekent dat je heel nauwkeurig moet vermelden wat er op de afbeeldingen te zien is. Vooral wanneer het gaat om oude portretten van wijkbewoners, de naamvermeldingen daarbij moeten gewoon kloppen. In het stadsarchief doe ik veel onderzoekswerk. Je kan stellen dat ik daar inmiddels kind aan huis ben." Hoewel het museum nog niet geopend is, krijgt Jacob nu al veel positieve reacties vanuit de buurt, maar ook daarbuiten. "Wanneer ik mensen vertel over het volksmuseum krijg ik alleen maar leuke reacties. Wellicht slaat mijn eigen enthousiasme over op degenen met wie ik spreek, maar het is ook gewoon een heel leuk project. Zelfs buiten de Kamperpoort weten mensen al van het museum. Zo heeft een voormalig bewoner van de Kamperpoort laten weten dat hij een kijkje wil komen nemen wanneer het museum open is, en dat terwijl hij nu in Arnhem woont!"

Hoogstraat 88
Het was in eerste instantie de bedoeling om materiaal te presenteren in het inloopcentrum. Daar is verandering in gekomen. Het volksmuseum gaat zich namelijk vestigen aan de Hoogstraat nummer 88. Hier bevindt zich een klein monumentaal pand dat een geschikte huisvesting is voor een volksmuseum. Het huis kent net als de Kamperpoort een lange geschiedenis.

Onze Buurt Aan Zet
Het project Onze Buurt Aan Zet (OBAZ) levert een financiële bijdrage aan de totstandkoming van het museum. OBAZ is een initiatief van het Rijk en heeft tot doel om in samenspraak met de bewoners de leefbaarheid en veiligheid in wijken te vergroten. In Zwolle zijn de Diezerpoort en de Kamperpoort voor dit project geselecteerd.

Houd de Baliekluiver in de gaten!
In de Baliekluiver komen om de beurt OBAZ-projecten uit de Diezerpoort en de Kamperpoort aan bod. In de volgende Baliekluiver, die verschijnt op woensdag 15 januari 2003 is het de beurt aan een project uit de Diezerpoort.

Externe instanties:
Kamperpoort
Onze Buurt aan Zet

Bron: afdeling communicatie Datum van 17-12-2002 tot 30-12-2002