VLEHAN


- PERSBERICHT -

Recycling afgedankte elektrische apparaten nu ook in heel Europa verplicht

Zoetermeer, 19 december 2002

In alle landen van de EU zullen vanaf 2005 afgedankte elektrische apparaten door de fabrikanten moeten worden ingenomen en gerecycled aldus een besluit van het Europees Parlement van heden 18 december 2002.
Deze verplichting is al van kracht in Nederland vanaf 1999 en staat bekend onder het systeem van de verwijderingsbijdrage. 13)Wij zijn er verheugd over dat nu ook in alle lidstaten een zelfde verplichting gaat gelden als bij ons. Dat levert een enorme milieuwinst op En we zijn er daarbij trots op dat de het Europees Parlement en de Europese Ministerraad gekozen hebben voor een oplossing waarbij het Nederlandse systeem model heeft gestaan, aldus Martijn Muijser, secretaris van de VLEHAN, de vereniging van fabrikanten en importeurs van elektrische huishoudelijke apparaten in Nederland.
De Vlehan heeft in nauwe samenwerking met de Europese koepelorganisatie CECED er veel aan gedaan om de Europese beleidsmakers duidelijk te maken dat er alleen goede resultaten bereikt kunnen worden als er gekozen wordt voor een financieringssysteem door middel van een verwijderingsbijdrage waarbij iedere fabrikant of importeur in principe uitsluitend verantwoordelijk is voor de recycling van de apparaten van zijn eigen merk.

Deze uitgangspunten zijn nu vastgelegd in de Richtlijn Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA), die vandaag door het Europees Parlement in Straatsburg werd vastgesteld.

18)De mensen hebben er geen idee van om hoeveel afgedankte apparaten het gaat. Alleen al in Nederland worden er jaarlijks 600.000 koelkasten, 300.000 TVs en 300.000 wasmachines gerecycled. Voor Europa als geheel kan dit met een factor 14 worden vermenigvuldigd. Daar kan je denk ik wel 15 Arena s tot de nok aan toe mee volstapelen, om een idee te geven.
De apparaten, die de komende 15 jaren worden afgedankt zijn door de consument globaal vanaf 1985 tot 2002 aangeschaft. We noemen dat de oude voorraad. Het innemen en recyclen daarvan brengt gigantische kosten met zich mee voor de nabije toekomst. Met de kosten daarvan is bij de prijsvorming in het verleden nooit rekening gehouden. Dat is dan alleen te financieren door een zichtbare verwijderingsbijdrage te heffen bij de aankoop van een nieuw apparaat. Na 2013 zullen alle verwijderingkosten gewoon in de normale kostprijs van de producten zijn opgenomen.Voor deze oplossing is in Nederland gekozen in 1999 en nu dus ook door Europa overgenomen, aldus Muijser.

De VLEHAN zal de komende tijd met haar zusterorganisaties in de andere lidstaten nauw samenwerken om hen te helpen bij de opzet van hun systemen.
Nationale overheden moeten er echter wèl voor zorgen dat de Richtlijn op uniforme wijze in de nationale wetgevingen van de lidstaten wordt overgenomen zonder afbreuk te doen aan de principes en aanwijzingen die in de Richtlijn zijn vastgelegd.


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (