Gemeente 's-Hertogenbosch

19-12-2002

De binnenstad wordt groter en spannender

De Ontwikkelingsvisie Binnenstad is gereed. De toekomst van de binnenstad stond centraal in cafébijeenkomsten en debatten die najaar 2000 en voorjaar 2001 zijn gevoerd. Schoner, spannender en uitdagender was daarin het motto. De resultaten hiervan heeft de gemeente verwerkt in een ontwerpvisie die in maart van dit jaar is uitgebracht. Naar aanleiding van reacties hierop is de visie aangepast en wordt deze nu ter vaststelling toegezonden naar de gemeenteraad. Als de raad er in februari mee instemt, biedt de visie een duidelijke leidraad voor de gewenste ontwikkelingsrichting van de binnenstad voor de komende 15 à 20 jaar.

Een binnenstad om trots op te zijn
De Bossche binnenstad heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een grote trekpleister voor bewoners en bezoekers. Herstel van veel historische panden en van de Binnendieze, nieuwbouw van duizenden woningen en herinrichting van de openbare ruimte hebben bijgedragen aan haar aantrekkingskracht. De binnenstad is populair geworden als woon- en werkmilieu en herbergt ook steeds meer voorzieningen. Mede dank zij haar cultuurhistorische uitstraling en de gezellige ¿ Bourgondische sfeer die de binnenstad oproept, is er ook sprake van steeds meer toeristen. In een vitale stad als 's-Hertogenbosch met een groeiend aantal inwoners, een groeiende werkgelegenheid en daarmee ook groeiende voorzieningen neemt de binnenstad een dynamische plaats in. De binnenstad groeit daarmee ook een beetje uit haar jasje. De toenemende druk op de binnenstad is de aanleiding voor deze ontwikkelingsvisie.

Een schonere binnenstad
Behalve de ontwikkelingsvisie hebben de cafébijeenkomsten over de discussienota Slijpen aan een Pronkjuweel ook een aantal andere acties opgeleverd die de binnenstad schoner moeten maken: De nota reclamebeleid, de puienaanpak, de terrassennota, de handhavingsaanpak en een actie tegen zwerfvuil. Juist omdat hierbij sprake is van groeiende samenwerking tussen de overheid en de ondernemers en bewoners in de binnenstad, is er reden om optimistisch te zijn over de resultaten.

Centrumpositie
In de ontwikkelingsvisie is vastgelegd dat de historische binnenstad hét gebied blijft waar nieuwe centrumfuncties in gehuisvest worden. Tegelijkertijd is vastgesteld dat niet alle functies meer in de historische driehoek terecht kunnen omdat functies soms te veel ruimte vragen of omdat grootscheepse nieuwbouw zich slecht verdraagt met het beschermd stadsgezicht. De binnenstad is daarom uitgebreid met het gebied Het Zand, de Kop v/h Zand, Het Paleiskwartier en delen van de Muntel. Ook is de afspraak gemaakt dat de binnenstad beter ontsloten wordt naar belangrijke groengebieden zoals de Bossche Broek (het Stadsbalkon aan de Zuidwal).

Spannender
Spannender wordt de binnenstad door het winkelgebied uit te breiden met een nieuwe hoofdwinkelas richting het GZG-gebied en nieuwe zwerfwinkelgebieden daaromheen. Ook komt er nieuwe verbinding (Ponte Palazzo) tussen Paleiskwartier en Vughterstraat als verbinding tussen het winkelgebied en het ontspanningscentrum in Paleiskwartier Zuid. Op cultureel gebied worden een aantal accenten gelegd. De Kop v/h Zand ontwikkelt zich tot een Cultuurwijk met als spil het nieuwe Kunstencentrum (in de Verkadefabriek) en Willem II. De bibliotheek ontwikkelt zich tot een modern informatiecentrum en sfeerbepaler op het GZG-terrein. Tot aan het moment van verplaatsing van de bibliotheek naar het GZG krijgt de bibliotheek op de huidige locatie tijdelijk uitbreidingsruimte met het gebouw van de Muzerije. Voor de Muzerije wordt met voorrang naar geschikte herhuisvesting gezocht. Ook voor het Museum voor Hedendaagse Kunst wordt gezocht naar een nieuwe locatie. Op toeristisch-recreatief vlak wordt de binnenstad versterkt met een waterknooppunt bij de Citadel en een stadsbalkon bij de Zuidwal. De Dieze en Zuid Willemsvaart worden beter benut voor recreatievaart. Het Paleiskwartier, de Brabanthallen en de Zuidwal zijn in beeld voor een nieuwe hotelfunctie. De kwaliteit van weekmarkten moet omhoog en evenementen worden getoetst op hun meerwaarde om zodoende bij te dragen aan de een hogere kwaliteit van functies. Paleiskwartier, GZG en Kop v/h zand worden nieuwe (stads)pleinen met mogelijkheden voor evenementen.

Wonen en werken
Het wonen boven winkels wordt gestimuleerd en Paleiskwartier en GZG worden nieuwe grotere woongebieden. Ook aan de zuidflank (Prins Bernhardstraat en omgeving) wordt gezocht naar mogelijkheden om de woonfunctie van de binnenstad te versterken. Het Paleiskwartier en het Zand kenmerken zich door zakelijke dienstverlening.

Bereikbaarheid
De bereikbaarheid wordt verbeterd door een grotere binnenstadsring, betere fietsverbindingen en op termijn een goede OV-verbinding tussen transferia en de binnenstad. Een citybus kan in de toekomst ook worden ingezet om binnenstad en transferia te verbinden met de Brabanthallen, het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis en de omgeving van het Stadion De Vliert en het Provinciehuis. Er komt een nieuwe halte voor stads- en streekbussen (bij het GZG-terrein) en de parkeerfunctie wordt uitgebreid op de hoekpunten van de binnenstad (Zuidwal, Kop v/h Zand, Heetmanplein).

Sfeergebieden
De Ontwikkelingsvisie onderscheidt zeven deelgebieden waar de specifieke kwaliteiten worden versterkt waardoor herkenbare ¿kwartieren¿ ontstaan. Een voorbeeld daarvan is het gebied Uilenburg als zwerfgebied en Citadel als waterknooppunt.

Beheer en handhaving
Naast de ontwikkeling van de basisstructuur en van de verschillende binnenstadssferen vragen ook beheer en handhaving veel aandacht. Dreigende verloedering zal met alle betrokken partijen door gerichte acties moeten worden tegengegaan. Het gemeentelijke beheer van de openbare ruimte speelt daarbij een belangrijke rol. Dit begint bij acties gericht op gedragsverbetering van bezoekers, ondernemers en bewoners. De binnenstad zal zo schoner en uitdagender moeten worden!