Gemeente 's-Hertogenbosch

19-12-2002

Mankementen vuurwerkverkooppunten

14 van de 18 vuurwerkverkooppunten in 's-Hertogenbosch en Rosmalen voldoen nog niet aan alle brandveiligheidseisen. Deze bedrijven moeten maatregelen nemen om de brandveiligheid te verbeteren voordat de verkoop begint. Bij acht bedrijven gaat het om verhoudingsgewijs kleine mankementen. Zo is bij één bedrijf de brandslang niet goed bereikbaar. Een ander bedrijf kon niet aantonen dat de sprinklerinstallatie kortgeleden was gecontroleerd. Bij zes verkooppunten is er meer aan de hand. Deze bedrijven moeten bouwkundige maatregelen nemen, zoals het verbeteren van de brandwerendheid van het plafond of de muren van de vuurwerkopslag.

Dit blijkt uit een controle begin december van alle vuurwerkverkooppunten door medewerkers van de afdeling Milieu en de brandweer. Voordat er vuurwerk opgeslagen en verkocht wordt, moet men aan de brandveiligheidseisen voldoen.

Tijdens de vuurwerkverkoopdagen op 28, 30 en 31 december worden alle verkooppunten opnieuw gecontroleerd. Medewerkers van de afdeling Milieu en de politie gaan ten minste één keer per dag alle verkooppunten langs. Als er dan niet aan de veiligheidseisen wordt voldaan, zal procesverbaal worden opgemaakt. Zonodig worden er direct maatregelen genomen.

Over ruim een jaar, op 1 maart 2004, moeten alle verkooppunten voldoen aan de eisen in het nieuwe Vuurwerkbesluit van het Ministerie van VROM. De eisen die in het nieuwe besluit worden gesteld, zijn strenger dan de eisen waaraan ze nu moeten voldoen. Het afgelopen najaar zijn alle vuurwerkverkopers geïnformeerd over de nieuwe eisen. Om ook na 1 maart 2004 vuurwerk te mogen verkopen, moeten alle verkooppunten investeren in technische of bouwkundige maatregelen, zoals het installeren van een sprinklerinstallatie, het verplaatsen van de opslagruimte en het bouwen van extra afscheidingsmuren. Dit blijkt uit een inventarisatie die de gemeente dit najaar bij alle verkooppunten heeft uitgevoerd.