Gemeente Almere

Bestuur Almere akkoord met startconvenant toekomst Almere

Almere kan gaan onderhandelen met het Rijk en de regio over de voorgenomen groei van Almere. Dat heeft het college van B&W van Almere besloten. Het startconvenant biedt zodanige condities dat met voldoende vertrouwen de onderhandelingen kunnen worden gestart.

In het startconvenant zijn de volgende uitgangspunten afgesproken: a. de achterstanden worden opgeheven;
b. de ontwikkeling zal sociaal, economisch duurzaam en evenwichtig tot stand komen;
c. alle relevante ministeries zijn gecommitteerd, waardoor een integrale aanpak is gewaarborgd;
d. de Stad Almere zal ook op de lange termijn financieel gezond blijven;

Bovendien heeft het kabinet de groeiopgave van Almere als nationaal project aangewezen.

De provincie Noord Holland en de gemeente Amsterdam zullen het startconvenant mede ondertekenen. Daarmee verbinden zij zich aan de voorgenomen Almeerse groeiopgave en erkennen de wederzijdse afhankelijkheid daarin.Het college van burgemeester en wethouders van Almere zal begin 2003 het startconvenant aan de gemeenteraad presenteren. Waarna de raad de kaders kan aangeven, waarbinnen het bestuur de onderhandelingen over de inhoud van het Integraal Ontwikkelingsplan Almere met het Rijk en de regio kan aangaan. VoorafIn de vijfde nota ruimtelijke ordening heeft het Rijk de keuze gemaakt om de aanzienlijke verstedelijkingsopgave voor de Deltametropool te bundelen op en aan de Randstadring. Als onderdeel daarvan heeft Almere een belangrijke rol gekregen in een verantwoorde opvang van deze groei. Deze opgave wordt bevestigd in de Stellingnamebrief Nationaal Ruimtelijke Beleid. Op 1 maart 2002 heeft het Kabinet in een brief aan het college van B&W van Almere, de gemeente en de provincie Flevoland uitgenodigd, om samen met het Rijk een Integraal Ontwikkelingsplan voor Almere op te stellen. Dit ontwikkelingsplan zal door middel van een bestuursakkoord worden bekrachtigd, waarmee alle partijen zich vastleggen op de uitvoering van het ontwikkelingsplan. Om dit te realiseren zijn de drie partijen het project Toekomst Almere gestart.

StartconvenantVoorafgaand aan het ontwikkelingsplan is het startconvenant opgesteld. De partijen zijn overeengekomen een Integraal Ontwikkelingsplan met een nieuw stedelijk concept te gaan opstellen onder regie van het rijk. Er wordt een inventarisatie gemaakt van de huidige (achterstand) situatie van Almere op diverse terreinen. Op basis daarvan wordt gefaseerd een programma uitgewerkt dat bestaat uit een samenhangend pakket van geld, regelgeving, samenwerking en onorthodoxe oplossingen voor specifieke knelpunten. Iedereen zal binnen zijn verantwoordelijkheid en beleidskaders maximaal bijdragen aan de totstandkoming van het ontwikkelingsplan en het bestuursakkoord.