Gemeente Amersfoort

Bij kerstcontrole Brandweer:
BRANDVEILIGHEID BIJ MEESTE HORECAGELEGENHEDEN GOED OP ORDE

datum: 17 december 2002

De Amersfoortse horeca heeft haar brandveiligheid over het algemeen goed op orde. Dit blijkt uit de vorige week gehouden kerstcontrole door de Amersfoortse brandweer. Op vijf doordeweekse middagen en de vrijdag- en zaterdagavond controleerden vier inspecteurs in totaal 93 horecagelegenheden. Aandachtspunten voor de controle waren kerstversiering, bezoekersaantallen, nooduitgang en blusmiddelen. De geconstateerde gebreken zijn - waar mogelijk - meteen, onder het toeziend oog van de inspecteurs, in orde gemaakt.

In 83 gevallen betrof het een zaak met een nooduitgang. In 87% van deze zaken was de nooduitgang ook gemakkelijk te bereiken en te openen. Bij 13% was de nooduitgang niet vrij te bereiken of ging hij niet helemaal open door opgevroren grond achter de deur.

79% heeft voldoende, tijdig gekeurde en vrij toegankelijke blusmiddelen beschikbaar. In 21% van de gevallen was dit nog niet helemaal op orde. Tijdens de avondinspecties is er voornamelijk gecontroleerd op bezoekersaantallen. Het bewuste weekend was het echter plaatselijk glad, waardoor de bezoekersaantallen waarschijnlijk wat lager waren dan gebruikelijk. Van de 24 's avonds gecontroleerde gelegenheden, was er in 1 geval sprake van een te hoog bezoekersaantal.

Bij 35 van de bezochte zaken was er (nog) geen kerstversiering aangebracht. Bij de zaken waar wel sprake was van kerstversiering, was deze vrij sober gehouden: alleen een kerstboom of wat kerstverlichting. In 95% van de zaken met kerstversiering voldeed men volledig aan de voorschriften met betrekking tot toepassing ervan. Bij 5% was dit niet het geval. Bij 2 zaken had men - tegen de regels in - kersttakken aan de wand bevestigd. Bij 1 zaak had men doek gebruikt, dat nog niet geïmpregneerd was.

De kerstcontrole volgde op de kerstkaartactie die Brandweer Amersfoort in de laatste week van november hield. Toen ontvingen alle horecagelegenheden, sportkantines en bouw- en tuincentra een functionele kerstkaart met de belangrijkste
brandveiligheidsvoorschriften. Die voorschriften hebben betrekking op onder meer het veilig gebruik van decoratiematerialen, het maximaal toe te laten aantal personen en het vrijhouden van vluchtwegen. In oktober verzond de brandweer een mailing aan dezelfde groepen met de veiligheidsnormen waaraan kerstdecoratiematerialen moeten voldoen. Dit met het oog op de inkoop van materialen. De afdeling veiligheid van de brandweer constateert dat er er sinds het werken met de kerstkaartactie en de steekproef gewijze controles, een flinke stap voorwaarts is gemaakt voor wat betreft de brandveiligheid in horecagelegenheden in Amersfoort.

De mailings en de kerstcontroles krijgen dan ook volgend jaar weer een vervolg. Al zullen de controles dan waarschijnlijk iets later plaatsvinden, zodat men overal de kerstversiering heeft opgehangen.