Gemeente Amersfoort

Wethouder weerspreekt brief Leefbaar Amersfoort

datum: 17 december 2002

De afgelopen periode is in de gemeenteraad de nodige discussie gevoerd over de Brouwerstunnel. In deze discussie stond de vraag centraal of de Brouwerstunnel in het huidige ontwerp sociaal veilig is. Het ontwerp van de Brouwerskom, en dus ook van de Brouwerstunnel, zoals dat nu wordt uitgevoerd past binnen het door de gemeenteraad in 1999 vastgestelde coördinatieplan, bestemmingsplan en beeldkwaliteitplan voor CSG-Noord (het Eemkwartier).
In de discussie in de gemeenteraad van 29 oktober jl. heeft het college de gemeenteraad dan ook ernstig ontraden terug te gaan naar de oude plannen van 1994. De huidige plannen zijn niet minder sociaal veilig dan die van 1999. Bovendien heeft het teruggaan naar de plannen uit 1994 grote financiële consequenties. De wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling heeft aangegeven dat hiermee een bedrag van circa 15 miljoen ¤ gemoeid zou zijn. Vervolgens heeft Leefbaar Amersfoort gevraagd om een onderbouwing van dit bedrag (teruggaan naar het plan van 1994). De wethouder heeft tijdens een besloten commissievergadering op 10 december deze onderbouwing gegeven.

Brief
Van de zijde van Leefbaar Amersfoort is nu aangegeven dat de wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling de raad onjuist zou hebben geïnformeerd over de kosten van de aanpassing van de Brouwerstunnel. Daarvan is geen sprake. In de, vanwege bedrijfsgevoelige informatie, besloten commissievergadering heeft de wethouder, op verzoek van de raad, uitleg gegeven over de kosten die gemoeid zijn met het teruggaan naar de plannen uit 1994. Leefbaar Amersfoort geeft nu een onjuiste voorstelling van zaken. Immers de discussie is gevoerd over de kosten van het teruggaan naar de plannen van 1994 en niet over de kosten die gemoeid zijn met het uitsluitend verplaatsen van de keermuur. Het is te betreuren dat Leefbaar Amersfoort de wijze waarop het college de raad heeft geïnformeerd nu in een onjuist daglicht stelt.

Sociaal veilig
Het college hecht eraan het uiteindelijke doel, een sociaal veilige Brouwerstunnel, goed in het oog te houden.
Daarom ook heeft het college, gelet op de bezwaren die tegen dit plan de afgelopen maanden zijn geuit, de stedenbouwkundig ontwerper gevraagd om na te gaan of het plan nog verder verbeterd kan worden. Dit heeft geleid tot een zogenaamde "luie trap variant". Deze variant is door de welstandscommissie positief beoordeeld.