Gemeente Amersfoort

Coöperatiepanden Noordewierweg op gemeentelijke monumentenlijst

datum: 17 december 2002

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten de voormalige Coöperatiepanden Noordewierweg 86 t/m 96 op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Het gebouwencomplex is ontworpen door de in Amersfoort welbekende architect Gerrit Adriaans. De Coöperatiepanden hebben een grote cultuurhistorische waarde voor de stad. Ze staan symbool voor de arbeidersparticipatie in Amersfoort in de jaren twintig en dertig.

Het verzoek tot plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst kwam van mevrouw J.W.M. Sickmann. Op 29 april 2002 schreef zij de gemeente hierover een brief, met een uitgebreide toelichting om het verzoek te motiveren. Het verzoek werd ondersteund door een aantal bewoners uit het Soesterkwartier. Oudheidkundige Vereniging Flehite liet de gemeente weten het verzoek tot plaatsing van de panden op de gemeentelijke monumentenlijst ook van harte te ondersteunen.

Het gebouwencomplex werd omstreeks 1933 ontworpen door de architect Gerrit Adriaans. Het betrof oorspronkelijk een ontwerp voor 'een winkel- en bakkerijbedrijf met twee bovenwoningen en drie woonhuizen'. De drie woonhuizen werden in eerste instantie niet gerealiseerd. Opdrachtgever van het eerste pand was het bestuur van de 'Coöperatie Gemeenschappelijk Belang te Amersfoort', een coöperatie die in 1932 was opgericht. In 1938 werd het gebouw uitgebreid met een apotheek met bovenwoningen en een aantal woningen (Noordewierweg 92-96), opnieuw naar ontwerp van Gerrit Adriaans. Zo ontstond het huidige gebouwencomplex.

De Coöperatiepanden zijn vooral van betekenis door de grote cultuurhistorische waarde als symbool van de arbeidersparticipatie in Amersfoort in de jaren twintig en dertig. Daarnaast zijn de panden een goede illustratie van de architectuur van de voor Amersfoort belangrijke architect Gerrit Adriaans. Veel van zijn andere Amersfoortse werken zijn inmiddels verdwenen. Het gebouwencomplex aan de Noordewierweg is bovendien een goed voorbeeld van de Amsterdamse School.