Gemeente Utrecht

Nightexpress voor jongeren blijft rijden

De nachtbus voor jongeren blijft de komende zaterdagen gewoon rijden. De NightExpress beschikt daarvoor over de benodigde vergunning. Voortaan wordt alleen gestopt bij reguliere bushaltes op de routes. De bus brengt de jongeren dus niet meer tot aan de voordeur thuis. Opstapplaats blijft de reguliere bushalte bij muziekcentrum Vredenburg. De NightExpress is vooral bedoeld voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Dat heeft wethouder Jongerenbeleid Toon Gispen besloten na overleg met vertegenwoordigers van de taxi-branche (UTC en Taxi Service Utrecht) en de politie. De eerste rit van de NightExpress stuitte afgelopen zaterdag op protest van taxi's. Op 6 januari volgt opnieuw overleg. Dan wordt teruggekeken op de komende ritten.

De NightExpress is een wens van de Jongerenraad Safe City om een nachtbus te krijgen die jongeren in het weekend veilig en goedkoop thuis kan brengen. Ingezet is op een pilotperiode van zes maanden. De bus rijdt elke zaterdagnacht elk half uur tussen 1.00 uur tot 04.30 uur. De Nightexpress wordt gereden door achtpersoons-busjes van Mobinet, de 100% dochteronderneming van het GVU. Passagiers betalen EUR 2,50 en kunnen kiezen uit drie lijnen. Elke lijn gaat naar enkele bij elkaar liggende wijken.

Het initiatief krijgt eenmalig een subsidie uit het Programma voor de Jeugd voor de pilotperiode. Het project is geslaagd als er genoeg jongeren van de busjes gebruik maken. In dat geval wordt het voor het GVU rendabel om de NightExpress structureel in te zetten.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Regie Bouma, Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht, tel. 030 - 286 11 55.

Utrecht, 19 december 2002