Gemeente Utrecht

L.S.,

Hierbij de antwoorden op schriftelijke vragen van de heer drs. R. Vriezen, nr. 110 inzake de plannen rond de tuin van het Hiëronymushuis.

SCHRIFTELIJKE VRAGEN
110 Vragen van de drs. R. Vriezen
(ingekomen 22 november 2002)

Bij de raadscommissie voor de wijk Oost kwam naar voren dat er een aantal procedures en processen loopt rondom het Hiëronymushuis en het Dela-terrein.

Het Dela-terrein is eigendom van de gemeente Utrecht. Vast omlijnde plannen zijn hier nog niet. Over dit terrein later meer.

Het Hiëronymushuis is sinds enkele jaren een rijksmonument. Achter dit gebouw ligt een schitterende tuin die rond 1877 is aangelegd en waardevolle planten, struiken en bomen bevat. Nu blijkt er het voornemen te zijn om dit uniek stuk ecologisch waardevol gebied te gebruiken voor een ondergrondse parkeergarage voor de toekomstige bewoners van de 24 appartementen die in het Hiëronymushuis komen. Daarnaast zou er nog een ontsluitingsweg en een brug over de Minstroom komen ten behoeve van de auto's uit de parkeergarage.

Het gevolg van het voorgaande zou zijn dat er monumentale opstallen, zijnde het washuis, muren en het Mariagrotje en tuin gesloopt moeten worden.

Wij vinden dit een zeer slecht idee. Helaas is hier geen sprake van integrale beleidsvoorbereiding ten aanzien van dit gebied. Bewoners hebben voorgesteld om de plannen rond het Hiëronymushuis en het Dela-terrein in een te schuiven. Dit kan door het Dela-terrein te gebruiken voor:
1. de bouw van de parkeergarage;

2. voor de ontsluiting van de parkeergarage;
3. tijdelijk voor parkeerplaatsen bovengronds voor de noodzakelijke 24 parkeerplaatsen.
Wij vinden dit een goed plan en verzoeken u om alle plannen (inclusief het kappen van de waardevolle bomen) stil te leggen en deze plannen eerst goed te bestuderen in het belang van het behoud van dit unieke plekje Utrecht.

Antwoord van burgemeester en wethouders
(verzonden 20 december 2002)

De katholieke caritas instelling der stad Utrecht (KCU) is werkzaam in Utrecht sinds 1674 met als doel het ondersteunen van caritasactiviteiten. Hiervoor heeft men jaarlijks een substantieel bedrag beschikbaar. Voorbeelden van ondersteunde projecten zijn: stichting thuis sterven, Johannes hospitium, opvangprojecten voor allochtonen, een aantal inloophuizen onder meer in Lunetten en Kanaalstraat, opvang voor dak-en thuislozen, opvang en begeleiding van ex-gedetineerden. Het Hieronymushuis is door KCU gebouwd in 1875 als wees-en oudeliedenhuis en sinds 1970 in gebruik als verpleeghuis. De KCU heeft haar vergaderplek sinds 1875 in het gebouw. Medio 1999 is het pand vrijgekomen.

Door de bijzondere band met het gebouw heeft de KCU besloten het pand in eigen beheer te ontwikkelen voor wonen, in de oude luister te herstellen, zodat het weer een prominente plek inneemt aan de Maliesingel aan de rand van het Museumkwartier.

De plannen van KCU zijn geknipt in twee hoofdmoten. Voor de verbouwing tot appartementen van het hoofdgebouw en voor de tuinwoningen zijn de volgende Bouwvergunning op 23 april 2004, monumentenvergunning op 12 februari 2002 en sloopvergunning op 25 april 2002.

Daarnaast heeft KCU vergunningen gevraagd voor een ondergrondse parkeergarage, bergingen, een brug in de tuin en voor de indeling/inrichting van het groen.

In principe kan de planontwikkeling van het Hiëronymushuis niet worden stilgelegd, omdat de verbouwing van het Hiëronymushuis tot luxe appartementen een particulier initiatief is, dat past binnen het vigerend bestemmingsplan en waarvoor dus al vergunningen zijn afgegeven.

Over de ondergrondse parkeergarage, bergingen, een brug in de tuin en voor de indeling/inrichting van het groen heeft nog geen besluitvorming plaatsgevonden. Uitgangspunt bij de herontwikkeling van het Hiëronymushuis is dat de monumentale en ecologisch waardevolle tuin behouden blijft. Ten behoeve van de planontwikkeling is de begroeiing van de tuin geïnventariseerd door Copijn en is een architectenbureau ingeschakeld om zorg te dragen voor een zodanige inpassing van de parkeergarage dat de tuin na de bouw in haar oude glorie hersteld kan worden. Hierover heeft intensief contact plaatsgevonden met de afdelingen Stedenbouw en Monumenten. Ook de afdeling Milieu van de DSO is daarbij betrokken geweest. Voor een aantal bomen is een kapvergunning aangevraagd; het advies is in de vergadering van ons college van 3 december jl. ingetrokken.

Het washuis is nog slechts een ruïne; het besluit tot sloop is in nauw overleg met de afdeling Stedenbouw en Monumenten en met de Rijksdienst voor Monumentenzorg tot stand gekomen. De gemeente heeft wel geprobeerd om de sloop van de Mariagrot te voorkomen. Het betreft echter geen Rijksmonument, zodat de eigenaar juridisch in zijn recht staat de grot te verwijderen. De muur en de monumentale gebouwen in de tuin die tot het officiële Rijksmonument behoren, blijven wel gehandhaafd en worden gerestaureerd.

Het plan om de brug over de Minstroom te gebruiken als ontsluitingweg voor de parkeergarage is nog niet gereed. Over een optimale inpassing vindt thans overleg plaats met Stedenbouw en Monumenten en met Milieu. Voor het overige zullen er geen verkeerskundige ingrepen plaats vinden om de locatie te ontsluiten.

Ten behoeve van behoud van de ecologische waardevolle tuin is een ontwikkkeling ten behoeve van de parkeerbehoefte van het Hieronymushuis op het Dela terrein het meest wenselijk. Wanneer dat niet mogelijk blijkt is een in- en uitrit via het Dela terrein de beste optie. Op korte termijn vindt overleg plaats tussen KCU en de gemeente teneinde de opties concreet vorm te geven.

Met vriendelijke groet,
Bestuurscommunicatie stadhuis Utrecht.