REUMAPATIENTENBOND

Reuma: Fijne feestdagen en veel armoede in het nieuwe jaar

Overheid en verzekeraars wensen mensen met reuma 'Fijne feestdagen en veel armoede in het nieuwe jaar'

Amersfoort, 19 december 2002

De Reumapatiëntenbond, belangenbehartiger voor 1,6 miljoen mensen met een reumatische aandoening, ziet het nieuwe jaar somber tegemoet. Mensen met reuma die vanwege hun chronische aandoening al veel extra kosten hebben, staat een kille kerst en een nog killer nieuwjaar te wachten. Verzekeraars verhogen massaal de premies, niet om de wachtlijsten weg te werken, maar om alvast te reserveren voor mogelijke tegenvallers van het nieuwe ziektekostenstelsel in 2005. Toegezegde compensatie door de overheid gaat niet door.

De Reumapatiëntenbond, de belangenbehartigingsorganisatie van mensen met een reumatische aandoening, maakt zich ernstig zorgen over de levensstandaard van mensen met reuma in het nieuwe jaar. Door de stijgende premies van de ziektekostenverzekering, met name voor de ziekenfondsverzekerden, zien veel mensen met reuma zich voor de onmogelijk opgave geplaatst om in het nieuwe jaar nog rond te komen. Vanwege hun gezondheidsproblemen is er een cumulatie van kosten. Wel loonmatiging, maar geen kostenmatiging.

Verzekeraars zeggen dat het extra geld nodig is om de wachtlijsten aan te pakken; meer handen aan het bed en meer huisartsen. De kostenstijging voor verzekeraars zit echter niet in de toename van artsen en verpleegkundigen, want er is een tekort aan deze beroepsbeoefenaren. Per saldo zal het aanbod maar mondjesmaat toenemen. In feite krijgen mensen met reuma nu al de rekening gepresenteerd voor de mogelijke consequenties van de invoering van een nieuw ziektekostenstelsel. De kosten stijgen voor de verzekerden terwijl het pakket wordt uitgekleed.
Het slechte beheer van de beleggingsportefeuille draagt bij aan de oplopende kosten van verzekeraars die nu worden afgewenteld op de verzekerden. Bovendien lijken verzekeraars liever de voetbalclub te sponsoren dan het geld te gebruiken voor mensen met chronische gezondheidsproblemen.

Nu de regering afwijkt van het strategisch akkoord geven verzekeraars niet thuis. De Reumapatiëntenbond betreurt het dat de verzekeraars juist nu de belangen van hun verzekerden niet behartigen.

De Reumapatiëntenbond vindt een stijging van de ziektekostenpremies van 3,5 % gerechtvaardigd. Bij een hogere stijging dient de regering haar belofte na te komen en compensatie via belastingmaatregelen mogelijk te maken.


---

-
Voor de redactie,