Partij van de Arbeid

Vragen over Marine-etablissement

19-12-2002

PvdA stelt vragen aan de regering over Marine-etablissement

PvdA-kamerlid Frans Timmermans heeft op 17 december 2002 schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Defensie en de minister van VROM over de plannen van de Marine met het Marine-etablissement in het centrum van Amsterdam. Aanleiding voor de vragen zijn de plannen van Defensie met het terrein, die vorige week in de Amsterdamse raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling zijn besproken.

Defensiespecialist Timmermans vraagt de regering of binnen Defensie een afweging heeft plaatsgevonden tussen het belang van de Marine om de Koninklijke Marechaussee op het Marine-etablissement te huisvesten en het belang van Amsterdam zoveel mogelijk geschikte locaties in de stad om te vormen tot woningbouwlocatie? Verder wijst Timmermans op de grote bezuinigingen waar Defensie voor staat en de verantwoordelijkheid van de regering om de schaarse ruimte in het algemeen zo nuttig mogelijk te gebruiken. Gezien de waarde van de locatie, de noodzaak tot het vinden van nieuwe woningbouwlocaties en de ruimte die Defensie elders nog heeft vraagt hij of de plannen niet heroverwogen moeten worden.

In de commissievergadering van 11 december bracht PvdA-gemeenteraadslid Thijs Reuten naar voren dat het zonder meer goedkeuren van het nu voorliggende plan zou betekenen dat er weer tot in lengte van jaren geen discussie zou komen over functieverandering van het terrein. Hoewel de huisvesting van de Koninklijke Marechaussee belangrijk is wil de Amsterdamse PvdA graag dat er serieus gekeken wordt naar de mogelijkheden van gehele of gedeeltelijke functieverandering op termijn in het licht van de grote behoefte aan woningbouwlocaties en de unieke plek waar het om gaat.


---