Gemeente Weert

19/12/2002

Gemeente pleegt onderhoud aan kleine landschapselementen

De gemeente gaat komend voorjaar op diverse plaatsen in het Weerter buitengebied onderhoud verrichten aan zogeheten kleine landschapselementen. Dat zijn natuurlijke elementen die de eigenheid van een bepaald gebied bepalen. Zo zal onderhoud worden verricht aan houtsingels in de omgeving van de Dijkerpeelweg, de Telheideweg, de Bosbrugweg, de Wijfelterbroekdijk, de Pruiskesweg en de Roeventerpeel.

Verspreid in het buitengebied van Weert liggen 241 landschapselementen die eigendom zijn van de gemeente. De meeste van die elementen liggen in de omgeving van Stramproy en rondom Altweerterheide. Het overgrote deel bestaat uit houtsingels met de meest voorkomende bomen en struiken zoals eik, berk, lijsterbes en vuilboom. Daarnaast gaat het om een klein aantal houtwallen, loofbosjes en naaldbosjes. Voor planten en met name dieren zijn kleine landschapselementen van belang als leefgebied. Voor zoogdieren, insecten en vogels is het belangrijk dat er veel goed ontwikkelde struiken in de landschapselementen voorkomen.

Het onderhoud in het aanstaande voorjaar zal bestaan uit het verwijderen van Amerikaanse vogelkers. Verder worden struiken en bomen gedeeltelijk afgezaagd boven de grond, zodat ze weer kunnen uitlopen en er een dichte ondergroei ontstaat.