Gemeente Weert

19/12/2002

Koninklijke onderscheiding

De loco-burgemeester van Weert, de heer P.J.R.L. Verheggen, heeft op zaterdag 14 december een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan mevrouw H.M.J.A. Tillemans-Teunissen. Dat gebeurde tijdens de receptie ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Gymnastiekvereninging Jan van Weert.
Mevrouw Tillemans ontving de onderscheiding behorende bij het Ridderschap in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw H.M.J.A. (Hermine) Tillemans-Teunissen is geboren in Weert op 25 oktober 1947 en woont in haar geboorteplaats aan de Korenbloemstraat 2.

Vanaf haar schooltijd was mevrouw Tillemans lid van de Gymnastiekvereniging Jan van Weert. In 1965 behaalde zij het diploma verenigingsleidster. Daarnaast behaalde zij in 1967 het Jurybrevet Damesturnen. In de loop van de jaren heeft zij diverse bijscholingen gehad op het gebied van lesgeven en jureren.
De vereniging telt nu ruim 600 leden, waaronder ca. 90% jeugdleden. Door haar inzet, organisatievermogen en vooral gedrevenheid is mevrouw Tillemans uitgegroeid tot de spil van de vereniging en mag zij terecht gezien worden als 'de moeder' van de vereniging. In 1994 werd zij lid van het bestuur van gymnastiekvereniging Jan van Weert. Van 1998 tot december 2000 was zij waarnemend voorzitter van de vereniging. Sinds december 2000 is zij vice-voorzitter van de gymnastiekvereniging.
Als bestuurslid houdt zij zich o.a. bezig met het personeelsbeleid inzake leidsters, stagebegeleiding van leidsters in opleiding, de contacten met de gemeente inzake accommodaties en de organisatie van uitwisselingen in binnen- en buitenland.

De Gymnastiekvereniging Jan van Weert is een van de oudste sportverenigingen in het Weerter land. Als er manifestaties plaatsvinden in Weert zet de gymnastiekvereniging zich altijd voor 100% in. Mevrouw Tillemans was en wordt steeds bij de organisatie van deze manifestaties betrokken. Zij is van zoveel belang voor de vereniging, dat het wegvallen van haar persoon een ramp zou zijn.

Sinds 1973 is mevrouw Tillemans actief in diverse commissies en productgroepen van de regio Limburg van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie en de voorlopers van deze unie. Door haar inzet, doorzettingsvermogen en gedrevenheid, haar organisatietalent en leidinggevende capaciteiten is zij binnen de gymnastieksport in de regio Limburg uitgegroeid tot de spil van het turnen Dames. Ook maakt mevr. Tillemans deel uit van diverse landelijke werkgroepen van de KNGU, zoals "turnen dames" en commissie landelijke oefenstof (LOS).
Zij zet zich meer dan 40 à 50 uur per week in voor deze tak van sport.