Fontys


donderdag 19 december 2002
Fontys Academie voor Beeldende Vorming gevisiteerd ABV scoort ruim voldoende
Een goede score voor de Fontysopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving. Zo oordeelt de visitatiecommissie in haar vandaag gepubliceerde kwaliteitsonderzoek, dat zij in opdracht van de HBO-raad uitvoerde. Een prima resultaat vindt Frans van Rijswijk, groepsraadlid van Fontys Hogescholen.

De Academie voor Beeldende Vorming (ABV) leidt op tot eerstegraads docenten beeldende vakken. Zij heeft de laatste jaren vanwege de terugloop in studenten het aantal docenten met de helft moeten verminderen. Des te meer waardeert de visitatiecommissie de inzet die spreekt uit wat de academie presenteert: van de 23 onderzochte kwaliteitskenmerken vindt de commissie veruit het grootste deel (17) van voldoende niveau. De opleiding scoort hiermee een dikke zeven.

De visitatiecommissie vindt de opleiding ambitieus, ze wil studenten zo veel mogelijk meegeven, én een goede voorbereiding op het docentschap én een goede voorbereiding op de kunstpraktijk. Daar doet de academie veel voor. Ze neemt zichzelf, het onderwijs en de studenten serieus. De academie heeft volgens de commissie met medewerkers die zeer betrokken zijn veel werk verzet: het curriculum is onlangs geactualiseerd en de organisatiestructuur aangepast. De academie heeft een heldere visie op het beroep, die leidt tot een breed studieaanbod en een hoog ambitieniveau. Ook heeft de commissie waardering voor de doortimmmerdheid van het binnenschoolse curriculum. Het hoge ambitieniveau van de academie leidt voor studenten echter tot een zeer vol programma en grote studielast. De visitatiecommissie adviseert het curriculum aan te passen en de studielast te verminderen. Een ander advies aan de academie is meer aan PR te doen om de instroom te bevorderen en ook het personeelsbeleid te versterken.

Ik ben heel blij met de behaalde resultaten, zegt Wim van der Horst, Directeur van Fontys Academie voor Beeldende Vorming. Volgens de visitatie zijn we de beste docentenopleiding Beeldende kunst en vormgeving in Nederland. Aan de andere kant vindt de visitatie de ABV te ambitieus. Maar dat is een verwijt dat ik graag krijg. Wel onderkennen we dat er een beter rendement moet komen: het verschil tussen de uitstroom en de instroom van studenten is nu nog te groot, hoewel er al verbetering optreedt. Er zijn en worden stappen ondernomen om de PR van de ABV te verbeteren. We zijn daarin iets eigenwijzer geworden door zelfstandig studenten te werven. Zo hebben we onlangs een speciale dag georganiseerd in Zeeland waar decanen en studenten voorlichting gaven over de academie. Ik wil overigens mijn waardering uitspreken voor de docenten en medewerkers die er met hun inzet voor gezorgd hebben dat we de ABV goed op de rails hebben kunnen zetten. De goede resultaten van de visitatie zijn voornamelijk aan hen te danken.