Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
99

Directie:
voorlichting

19-12-2002

Status:
informatie

Basisscholen krijgen vanaf 2005 meer bestedingsvrijheid

Basisscholen krijgen in navolging van het voortgezet onderwijs met ingang van het schooljaar 2005 lumpsumfinanciering. Dat betekent dat schoolbesturen van de overheid voortaan één budget krijgen voor al hun uitgaven. Nu krijgen de scholen hun personeelskosten nog vergoed op basis van declaratie achteraf. Dat staat in een brief en voortgangsrapportage deregulering en autonomievergroting die minister Van der Hoeven vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De nieuwe manier van bekostigen geeft de basisscholen veel meer vrijheid. Daardoor zijn ze beter in staat om onderwijs op maat aan te bieden. Voor de introductie van de nieuwe financieringsvorm heeft dit kabinet 20 miljoen euro in 2004, oplopend naar 75 miljoen in 2006 gereserveerd. Het nieuwe kabinet gaat over de reservering beslissen. De nieuwe bekostiging wordt voor alle basisscholen in 2005 ingevoerd. Ter voorbereiding wordt een pilotproject ingericht. Aan deze pilot doen grote en kleinere schoolbesturen uit heel Nederland mee. De Tweede Kamer heeft dit najaar bij de begrotingsbehandeling aangedrongen op zon brede opzet van de pilot. De resultaten van de pilot worden gebruikt ter ondersteuning van de landelijke introductie van de lumpsumfinanciering.

De nieuwe bekostiging biedt kansen voor alle scholen, ook de kleine. Kleine scholen moeten klein kunnen blijven. Daarom blijft de toeslag voor kleine scholen bestaan. Ook houdt de overheid bij de vergoeding rekening met de leeftijd van het personeel, omdat ouder personeel vaak meer verdient.

De nieuwe lumpsumbekostiging is onderdeel van een pakket van maatregelen om de scholen meer autonomie te geven. Minister Van der Hoeven heeft eerder al aangekondigd dat ze werk wil maken van deregulering en autonomievergroting. Op de korte termijn krijgen vooral het primair en voortgezet onderwijs te maken met meer zelfstandigheid en een substantiële vermindering van regels.

In de voortgangsrapportage staan alle lopende en geplande activiteiten op een rij waardoor instellingen zelfstandiger kunnen opereren, hun administratieve lasten verminderen en onnodige belemmeringen verdwijnen. Naast de genoemde lumpsumfinanciering gaat het onder meer om:

* In de komende periode voor scholen in het voortgezet onderwijs aanzienlijk meer ruimte te creëren voor een eigen invulling van de basisvorming en tweede fase havo/vwo. Scholen kunnen niet alleen meer zelf bepalen hoe zij de leerling onderwijs bieden maar ook wat zij de leerling bieden. Hierdoor kunnen zij het onderwijsaanbod beter laten aansluiten op de mogelijkheden en behoefte van de leerling.

* Decentralisatie van de secundaire arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs per 1 augustus 2005, gelijktijdig met de invoering van de lumpsum.

Deregulering voor het hoger onderwijs. Hierbij gaat het onder meer om versnelde en vereenvoudigde procedures, bijvoorbeeld voor nieuwe opleidingen en de mogelijkheid tot restitutie van collegegeld.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl