Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-59

Den Haag, 19 december 2002

NMa verdenkt vijf bouwers atletiekbanen van kartelafspraken

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verdenkt vijf bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in aanleg, onderhoud en renovatie van atletiekbanen van het maken van kartelafspraken. De NMa heeft rapport opgemaakt vanwege het redelijke vermoeden dat de bedrijven op een systematische wijze afstemming hebben gehad over hun inschrijfgedrag en een onderlinge verdeling van de opdrachten. Deze afstemming heeft plaatsgevonden tot en met 2000 en betrof enkele tientallen werken.

De NMa verdenkt de volgende ondernemingen: Groenewoud Sport & Recreatie (onderdeel van de Volker Wessels Stevin-groep), Arcadis Planrealisatie (onderdeel van de Arcadis-groep, voorheen Heidemij), Ingenieursbureau Oranjewoud B.V., Aannemingsbedrijf Van Lee (sinds begin 1999 onderdeel van de Heijmans-groep) en Van Gelder Cultuurtechniek.

In totaal telt Nederland 8 atletiekbaanbouwers, waarvan er 5 gespecialiseerd zijn in de aanleg van kunststof atletiekbanen. De NMa verdenkt deze vijf ondernemingen ervan betrokken te zijn geweest bij een systematisch overleg om de markt onderling te verdelen. Hierdoor hebben opdrachtgevers niet kunnen profiteren van prijzen die op basis van onderlinge concurrentie tot stand zijn gekomen. Het onderling afstemmen van het inschrijfgedrag bij aanbestedingen wordt naar de aard als een zeer zware overtreding van de Mededingingswet aangemerkt.

De ondernemingen worden nu in de gelegenheid gesteld op het rapport te reageren. Daarna zal de NMa de overtreding al dan niet definitief vaststellen en al dan niet een boete opleggen.

De NMa doet met een speciaal team onderzoek naar kartelvorming in de bouwsector. Eerder maakte de NMa al vier rapporten op tegen diverse bouwondernemingen vanwege redelijke vermoedens van overtredingen van het kartelverbod.