Gemeente Amsterdam

College past structuurplan aan
19 december 2002 - Remco Asselbergs

Het college van B&W heeft ingestemd met een aantal aanpassingen in het ontwerpstructuurplan Kiezen voor stedelijkheid. Het structuurplan beschrijft de toekomstige ruimtelijke ordening van Amsterdam. Centraal staat de vraag waar Amsterdam aan de grote vraag naar woningen kan voldoen. Tussen 2010 en 2030 wil Amsterdam binnen de stad 50.000 extra woningen bouwen door transformatie (verandering) van onder meer verouderde werkgebieden in woonwerkgebieden en het verstedelijken van de Westelijke Tuinsteden. Er bestond al een breed draagvlak voor de hoofdlijnen van het ontwerpstructuurplan, maar het draagvlak voor het vervangen van een aantal groengebieden, volkstuinen en sportvelden door woningen bleek beperkt.

De belangrijkste aanpassingen zijn daarom:

* Door de keuze voor een afslag aan de Westrandweg op Amsterdams grondgebied wordt de ruimtelijke ontwikkeling van de Westrand en Brettenzone aangepast. Hierbij wordt Sportpark de Eendracht opgenomen in de hoofdgroenstructuur (het Amsterdamse groen waarbinnen niet gebouwd wordt) en blijft de noordelijke strip in de Brettenzone en het Geuzenbos groen. De Osdorper Bovenpolder wordt onttrokken aan de hoofdgroenstructuur. Een mogelijke ontwikkeling tot bedrijventerrein wordt onderzocht.


* Het bebouwen van volkstuinpark Amstelglorie en sportpark Drieburg wordt niet onderzocht. De transformatie tot grootstedelijk wonen/werken op Amstel I wordt in de periode tot 2010 beperkt tot het gebied tussen Amstel en metro-ringlijn. Er komt een extra woningbouwopgave van 2500 woningen (naast de al geraamde 2500) voor het gehele gebied tussen Amstel en AMC voor de periode 2010-2030.


* IJoevers: transformatie van de Coen- en Vlothavens en de Nieuwe Houthavens wordt niet onderzocht. Wel onderzocht wordt transformatie tot werkgebied van Sportpark Transformatorweg en Cornelis Douwesterrein in plaats van een transformatie tot wonen en werken. De resultaten van het Masterplan Noordelijke IJoevers voor het gebied Shell tot en met NDSM worden overgenomen: er is ruimte voor 10.000 woningen in de periode 2003- 2030. De westoever van het Noordhollandsch Kanaal tot en met het Tolhuisgebied wordt opgenomen in de hoofdgroenstructuur (incidentele hoogbouw in de Tolhuistuin blijft mogelijk). Er komt een zwaardere transformatieopgave voor de noordelijke IJoevers Oost (Sixhaven-ringweg A10). Hierdoor ontstaat ruimte voor 3000 woningen in de periode 2003- 2030. Het W.H. Vliegenbos en het Rietland blijven in de hoofdgroenstructuur.


* Nieuwe Meer: opgehoogd worden de te onderzoeken woningbouwaantallen voor de locaties sportpark Sloten (1500 i.p.v. 1300) en volkstuinpark Ons Buiten (1500 i.p.v. 1400). Deze groene voorzieningen worden gecompenseerd in de Amsterdamse Westrand. De bebouwingsgrens van het openbaar groen op de Noordelijke Oeverlanden wordt teruggelegd naar de Oude Haagseweg.

Sinds januari 2000 wordt gewerkt aan het nieuwe structuurplan voor Amsterdam tussen 2010 en 2030. Na discussies en overleg met burgers, stadsdelen, overheden en maatschappelijke instanties is er een ontwerpstructuurplan gemaakt, dat nu naar aanleiding van ingediende zienswijzen en reacties van de raadscommissie is aangepast. De aanpassingen worden op 8 januari behandeld in de Raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Waterbeheer. Op 28 januari bespreekt het college het gehele structuurplan, de integrale tekst plus kaarten. De gemeenteraad stelt volgens planning op het 5 februari het structuurplan vast.

Pb-199

© Gemeente Amsterdam