Ministerie van Justitie

IND voert beleid reeds uit
19 december 2002

Volgens het ministerie is de bevinding van de Nationale Ombudsman dat het niet behoorlijk is dat de IND bezwaren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de betrouwbaarheid van het leeftijdsonderzoek heeft genegeerd, is onjuist. Naar aanleiding van de destijds geuite bezwaren van de IGZ heeft op 26 november 1998 overleg plaatsgevonden tussen de IND, IGZ en enkele deskundigen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft naar aanleiding van dit overleg bij brief van 30 november 1998 aan de IND laten weten geen twijfel meer te hebben over het door de IND gehanteerde leeftijdonderzoek. Bovendien heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg zich bereid gevonden audits uit te voeren omtrent de methode van het leeftijdsonderzoek. Ook de rechter heeft de werkwijze van de IND én de methode van het leeftijdsonderzoek goedgekeurd.

De aanbeveling van de NO om de methode van het leeftijdsonderzoek niet langer te gebruiken voor het bepalen van de achttienjarige leeftijd is reeds lange tijd praktijk. Zoals de NO al concludeert, kan de IND op basis van leeftijdonderzoek enkel een wetenschappelijk verantwoorde conclusie trekken of een asielzoeker twintig jaar of ouder is, en dus meerderjarig. Dit is het geval als het sleutelbeen van de asielzoeker volledig' gesloten' is. Bij een 'niet-geheel gesloten' sleutelbeen gaat de IND uit van minderjarigheid, ook als de onderzoeker heeft aangegeven dat er wellicht sprake is van meerderjarigheid.