MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

18-12-2002
MKB-Nederland: kortdurende arbeid voor buitenlanders reguleren

MKB-Nederland-voorzitter Hans de Boer onderschrijft het voorstel van de VVD dat de illegaliteit in Nederland moet worden aangepakt. Certificering van uitzendbureaus kan daarbij helpen. Maar wel meent De Boer dat het smeermiddeleffect van illegalen op de arbeidsmarkt niet mag worden onderschat. De arbeidsmarkt is in bepaalde sectoren gebaat bij een snelle inzetbaarheid van mensen. Echter, ondernemers kunnen lang niet altijd controleren of zij te maken hebben met legale danwel illegale werknemers en mogen daarop ook niet worden afgerekend. Het is primair de taak van de overheid dit te controleren en de toelating en uitzetting te regelen. MKB-Nederland vindt wel dat aan 2 voorwaarden moet worden voldaan, voordat een gerichte aanpak kan worden gerealiseerd; een effectieve reïntegratie-aanpak en regulering van buitenlanders bij kortdurende arbeid.

De MKB-Nederland-voorzitter onderschrijft dat in het kader van reïntegratie en het bevorderen van terugkeer naar de arbeidsmarkt vanuit andere uitkerings-situaties voor een effectieve en harde aanpak moet worden gekozen. Ook MKB-Nederland onderschrijft dat nog te veel mensen in een uitkeringssituatie zitten, die eigenlijk op de arbeidsmarkt thuishoren. In dit verband biedt de gerichte aanpak van het succesvolle MKB-minderhedenconvenant wellicht een oplossing.

De Boer vindt daarnaast dat de Nederlandse overheid voor wat betreft het in dienst nemen van buitenlanders voor korte tijd, moet kijken naar een model zoals dat in Toronto functioneert. Hier is door de overheid geregeld dat buitenlanders voor korte tijd op de arbeidsmarkt worden toegelaten met een contract met fatsoenlijke voorwaarden en goede huisvesting. Echter, zij bouwen geen rechten op voor de sociale zekerheid en krijgen een salaris dat voor de helft in Canada en voor de andere helft bij terugkeer in het land van herkomst wordt uitbetaald.