Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 19-12-2002
Persberichten district Sittard (HP 13.45 uur) Donderdag 19 december 2002

Sittard, gewelddadige straatroof.

Donderdagmorgen 19 december 2002 heeft op de Steenweg te Sittard een gewelddadige straatroof plaatsgevonden. Het slachtoffer, een 20 jarige inwoner van Sittard, werd door drie onbekend gebleven mannen geslagen en met een mes in zijn buik gestoken. Daarna werd hij beroofd. Het slachtoffer liep omstreeks 05.30 uur over de Steenweg te Sittard waar hij aangesproken werd door drie mannen. Na het maken van een opmerking over diens uiterlijk werd hij meteen mishandeld. Hij werd daarbij in zijn gezicht gelagen en kwam daardoor ten val. Nadat het slachtoffer op stond werd hij met een mes in zijn buik gestoken. Gelukkig liep hij slechts een schram op in zijn buik. Van de mishandeling deed hij kort daarna aangifte.
Meerdere politiepatrouilles stelden in de ruime omgeving van de Steenweg een onderzoek in naar het drietal, maar deze werden niet meer aangetroffen.
Tijdens het opnemen van de aangifte bleek dat het slachtoffer tevens geld afhandig was gemaakt. Dit bleek om een enkele tientallen euros te handelen. Een ambulance moest aan het politiebureau verschijnen omdat het slachtoffer zich steeds slechter (misselijk) voelde worden. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis waar een gekneusd jukbeen, een fikse hoofdpijn en een kras/schaafwond op zijn buik werden vastgesteld. Na behandeling kon het slachtoffer het ziekenhuis weer verlaten.
De politie stelt een verder onderzoek in.

Sittard, rijden onder invloed.
Donderdagmorgen 19 december 2002 heeft de politie proces-verbaal opgemaakt tegen een 42 jarige automobilist uit Schinnen wegens het rijden onder invloed.
De aandacht van de bemanning van een surveillanceauto van de politie werd getrokken door het slingerend rijgedrag van de bestuurder van een bestelauto die kort voor 01.00 uur over de Leyenbroekerweg te Sittard reed. De automobilist werd staande gehouden en een controle volgde. Bij het eerste contact bleek de bestuurder naar het gebruik van alcohol te ruiken, welk alcoholgebruik bevestigd werd door een alcoholblaastest. Aan het politiebureau gaf de ademanalyse een uitslag tussen 0.8 en 0.9 promille. Tegen de inwoner van Schinnen werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij huiswaarts. Zijn auto moest blijven staan in verband met het opgelegde rijverbod.

Sittard, gewond bij verkeersongeval.
Woensdagavond 18 december 2002 heeft op de Hasseltsebaan te Sittard een verkeersongeval plaatsgevonden tussen twee personenautos. Een van de bestuurders werd naar het ziekenhuis overgebracht. Hij liep enkele snijwonden en een hersenschudding op.
Een 55 jarige automobilist uit Maastricht stond woensdagavond omstreeks 21.00 uur met zijn auto stil na autopech aan de rechterzijde van de rijbaan van de Hasseltsebaan te Sittard. Na enige tijd reed hij met zijn auto uit stilstand weg waarna op de rijbaan een aanrijding volgde met een andere personenauto. De bestuurder van deze auto probeerde nog een aanrijding te voorkomen door uit te wijken. Door de uitwijkmanoeuvre schoot deze auto van de rijbaan waarbij de auto in het talud terechtkwam. Beide personenautos werden door de aanrijding dermate ernstig beschadigd dat zij door een takelbedrijf weggesleept dienden te worden.
De 70 jarige automobilist van de andere personenauto werd door een ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Hij liep enkele snijwonden en een hoofdwond omdat hij met zijn hoofd tegen de voorruit sloeg. Na behandeling kon hij huiswaarts.

Sittard, politie op zoek naar straatrover.
Tussen 15 oktober 2002 en heden hebben in het politiedistrict Sittard 12 straatroven plaatsgevonden. Ondanks speurwerk van de rechercheurs is de identiteit van de straatrover niet bekend geworden. In de Gemeenten Sittard, Geleen en Beek hebben vanaf 15 oktober 2002 twaalf straatroven plaatsgevonden waarbij veelal bejaarden het slachtoffer zijn geworden. De straatrover benaderde steeds de vrouwelijke slachtoffers van achteren per fiets en griste in het voorbijrijden de tas uit hun handen of vanaf hun schouder. Daarna ging hij er steeds als een hazewind vandoor.
Het signalement van steeds dezelfde verdachte is, een man in de leeftijd tussen de 18 en 35 jaar, smal postuur en een (gebreide) muts dragend. Van de fiets zijn geen nadere gegevens bekend. Van diverse straatroven zijn getuigen geweest die mogelijk de straatrover (beter) gezien hebben als de slachtoffers. In enkele gevallen hebben de getuigen zelfs de straatrover achtervolgd. Echter de getuigen hebben zich in de meeste gevallen niet gemeld bij de politie. Als er alsnog getuigen zijn die contact willen opnemen met de politie over de straatroven, kunnen deze bellen met de afdeling recherche in de basiseenheid Stein/ Beek/Schinnen, te bereiken op telefoon 046-4004520.

Het rechercheonderzoek dat gecoördineerd wordt vanuit de basiseenheid Stein/Beek/Schinnen heeft tot heden niet geleid tot het bekend worden van de identiteit met als gevolg een aanhouding van de verdachte. Uit buurtonderzoeken van de politie, ingesteld naar aanleiding van de straatroven, is gebleken dat ouderen, bekend met het plaatsvinden van de straatroven, zich vaak onveilig voelen op straat.