Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 19-12-2002
Persberichten district Maastricht (HP 14.30 uur) Donderdag 19 december 2002

Maastricht, snelheidscontroles.

Woensdag 18 december 2002 hebben in Maastricht op twee verschillende plaatsen snelheidscontroles plaatsgevonden. Deze vonden plaats tussen 16.00 en 17.45 uur op de Molenweg en tussen 19.30 en 21.15 uur op de Meerssenerweg te Maastricht.
Beide controles vonden plaats naar aanleiding van klachten van bewoners van beide straten.
Op de Molenweg, een weg aangeduid als 30 km zone, werd de snelheid gemeten van 91 langsrijdende motorvoertuigen waarvan 17 bestuurders harder reden als de toegestane snelheid van 30 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 69 km per uur , meer dan twee maal harder dan toegestaan is.
Op de Meerssenerweg te Maastricht werd de snelheid gemeten van 491 langsrijdende motorvoertuigen. 70 bestuurders bleken harder te rijden dan de toegestane snelheid van 50 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bleek 83 km per uur te zijn.
Alle overtreders krijgen het proces-verbaal via het Justitieel Incassobureau toegezonden.

Maastricht, bejaarde in huis overvallen.
Een 72 jarige inwoonster van Maastricht is woensdag 18 december 2002 in haar woning aan de Diederik van Havertstraat te Maastricht overvallen. Dit gebeurde door drie vrouwen die de bewoonster overbluften.
Het slachtoffer opende woensdagmiddag tussen 15.00 en 16.00 uur de voordeur van haar woning nadat er werd aangebeld. Een onbekende vrouw vroeg de hulp van de bewoonster. Zij wilde een briefje schrijven voor de buren die niet thuis werden aangetroffen en vroeg om een stukje papier en een pen. Het slachtoffer liep haar woning binnen om de gevraagde hulp te bieden en werd daarbij meteen ongevraagd gevolgd door de vrouw. Daar werd zij in de huiskamer aan de praat gehouden. De bewoonster bemerkte dat er inmiddels nog twee vrouwen haar woning waren binnengekomen. Het zicht op wat deze twee vrouwen aan het doen waren werd onttrokken omdat een van de vrouwen een groot laken ontvouwd had.
Het slachtoffer voelde zich op dat moment verre van prettig en wilde de vrouwen haar woning uitwerken en hulp inroepen bij buren. Dat werd haar door de eerste vrouw belet, waarbij zij vastgepakt werd bij haar kleding en in de kamer gehouden werd. Ook een tweede poging om hulp te gaan inroepen werd haar onmogelijk gemaakt. Kort daarop verlieten de drie vrouwen haar woning. Vermoedelijk zijn ze op straat in een klaarstaande auto gestapt.
Of er uit de woning iets gestolen werd is niet bekend. In de consternatie kon dat door het slachtoffer niet vastgesteld worden. De politie stelt een onderzoek in.

Eijsden, rijden onder invloed.
De politie heeft donderdagmorgen 19 december 2002 tegen een 44 jarige inwoner van Sint Geertruid proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed.
Een politiepatrouille zag omstreeks 01.00 uur vanaf de Diepstraat te Eijsden een personenauto wegrijden. Na enkele meters gereden te hebben stopte de auto omdat de ruiten geheel bevroren waren. Daarna stapte de bestuurder uit. Deze werd daarop door de politiepatrouille gecontroleerd. Hierbij bleek de bestuurder naar het gebruik van alcohol te ruiken, hetgeen nog eens bevestigd werd door een alcoholblaastest. Aan het politiebureau gaf de ademanalyse een alcoholpromillage aan tussen 1.7 en1.8 promille. Tegen de inwoner van Sint Geertruid werd proces-verbaal opgemaakt waarbij zijn rijbewijs werd ingevorderd. Na verhoor kon hij huiswaarts.

Maastricht, rijden onder invloed.
Op de Fregatweg te Maastricht is donderdagmorgen 19 december 2002 een 40 jarige inwoner van het Roemeense Targoviste bekeurd wegens het rijden onder invloed.
Het alcoholgebruik van de bestuurder bleek bij een routinecontrole omstreeks 01.25 uur. Bij het eerste contact bleek de bestuurder behoorlijk naar drank te ruiken. Ook de alcoholblaastest gaf aan dat er drank in het spel was. Aan het politiebureau gaf de ademanalyse een alcoholpromillage aan van 1.3 promille. Tegen de inwoner van Targoviste werd proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor kon hij het politiebureau weer verlaten met een rijverbod van 6 uur in zijn bezit.

Maastricht; aanrijding met beknelling
Vanmorgen, donderdagmorgenvroeg omstreeks 05.45 uur vond op de Tongerseweg in Maastricht een aanrijding plaats. Een 35-jarige automobilist uit Hoensbroek raakte, vermoedelijk bij een plotselinge remmanoeuvre, de controle over de auto kwijt en botste met de auto eerst tegen een paaltje op de midden/weggeleider en schampt vervolgens met zijn auto een boom waarna het voertuig na een draai tot stilstand kwam. Een mede-inzittende 34-jarige man, eveneens uit Hoensbroek raakte bij de aanrijding bekneld in het voertuig. Hij moest door de brandweer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Deze mede-inzittende Hoensbroekenaar werd met een gebroken been en mogelijk oogletsel overgebracht naar het Academisch ziekenhuis in Maastricht. Ook de bestuurder werd, met (schaaf-)wonden op diens hoofd overgebracht naar het ziekenhuis. De politie die alcoholgebruik vermoedt door deze autobestuurder, heeft van de verdachte een bloedproef afgenomen en vorderde diens rijbewijs in. De politie stelt een nader onderzoek in.