FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland

(19-12-02)

---

Leden FloraHolland stemmen in met nieuwe tarievenstructuur (19-12-02)

Naaldwijk - Gisteravond stemde de Algemene Ledenvergadering van FloraHolland in met de aanpassingen in de tarievenstructuur van de veiling. Met het goedkeuren van de plannen gaven de leden van FloraHolland groen licht voor de uitvoering van de jaarplannen voor 2003. In 2003 werkt FloraHolland met een exploitatiebegroting van 209 miljoen euro en een investeringsbegroting van 55 miljoen euro. Door deze investeringen en uitbouw van de activiteiten van de veiling werkt FloraHolland mee aan het versterken van de positie van de Nederlandse sierteelt.

Door de goedkeuring van de nieuwe tarievenstructuur van FloraHolland wordt meer recht gedaan aan het kostenmaker=kostendrager principe dat de veiling hanteert. Volgens financieel directeur Erik Leeuwaarden is de veiling echter voor de leden per saldo niet duurder geworden, omdat de kostendekkende provisie uitkomt op 5,4 procent net zoals de afgelopen twee jaar. FloraHolland prognosticeert voor 2003 een omzetgroei van 4 procent waarmee de omzet uitkomt op bijna 2 miljard euro. Groeien kan doordat er, ondanks het uitblijven van economisch herstel, kansen zijn door de uitbreiding van de Europese Unie en groei van de markt in de Zuid-Europese landen.

Partners
Centraal in de ontwikkeling van FloraHolland in 2003 staat volgens voorzitter Kees Mostert het inspelen op de veranderende markt en het bouwen van een sterkere marktplaats en dus een sterkere infrastructuur. Klanteneisen vormen volgens hem de basis van de aanpassingen in de dienstverlening van FloraHolland. Daarbij gaf Mostert aan dat verschillende schakels in de keten niet elkaars tegenpolen zijn maar juist partners.
Terugkijkend op 2002 gaf de algemeen directeur van FloraHolland Jacques Teelen aan dat de exploitatieresulaten volgens verwachting zijn en de omzet is gegroeid met een kleine 5 procent. Een negatieve ontwikkeling in 2002 is de hoge uitstroom van de aluminium stapelwagens door diefstal. Door tal van preventieve maatregelen is de uitstroom op dit moment gestopt. Een dader werd vooralsnog niet opgepakt.

Bestuursverkiezing
Tijdens de Algemene Ledenvergadering nam de coöperatie afscheid van aftredend bestuurslid
Piet Arends, die van voorzitter Mostert de FloraHolland-briljant kreeg opgespeld, en commissaris Herman de Boon. De Boon is inmiddels gekozen tot voorzitter van de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemisterijproducten (VGB). De heren Erik Persoon en Tom van der Houwen werden tijdens de vergadering herkozen in het FloraHollandbestuur. Willy de Vries nam na verkiezing de vacante plaats in het FloraHolland bestuur in. De Vries is afkomstig uit de 'ZON-tuinbouwregio'.