Openbaar Ministerie

Rotterdam, 19 december 2002

OM in hoger beroep terreurproces

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag hoger beroep ingesteld tegen de vonnissen van 18 december 2002, waarin de Rotterdamse rechtbank vier verdachten heeft vrijgesproken, die onder andere werden verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs.

Het Openbaar Ministerie kan zich in het bijzonder niet verenigen met het oordeel van de rechtbank dat het Openbaar Ministerie verdachten niet uitsluitend op grond van de inlichtingen van de BVD (thans AIVD) als verdachten hadden mogen aanmerken en vervolgens niet tot aanhouding en doorzoekingen op een tweetal adressen had mogen overgaan.

Ten onrechte heeft de rechtbank al hetgeen dat als het directe en latere resultaat moet worden gezien van de doorzoekingen als onrechtmatig verkregen bewijs aangemerkt en als bewijsmateriaal buiten beschouwing gelaten.

Indien dit bewijsmateriaal wel had kunnen worden gebruikt bij de bewijsvoering, dan had de rechtbank tot een bewezenverklaring en een veroordeling kunnen komen.