Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 19 december 2002

Onderzoek zaak Vaatstra voortgezet

Het rechercheteam dat zich sinds mei 2002 bezighoudt met het vervolgonderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra op 1 mei 1999, zal voorlopig in volle omvang doorgaan met haar activiteiten. Het team, dat dit jaar is ingesteld op advies van de second opinioncommissie, heeft meer tijd nodig om alle aanbevelingen van deze commissie uit te voeren.
Het team blijft met zevenentwintig personen aan de zaak werken.

Het team heeft zich de afgelopen acht maanden onder meer met de volgende zaken beziggehouden:
· het doornemen van het dossier dat door het oude team was samengesteld.
· het maken van een zeer gedetailleerde tijdlijn met behulp van speciale software.
· het uitvoeren van technische onderzoeken.
· het natrekken van tips. Er zijn 148 nieuwe tips bij het team binnengekomen.
· het horen van mensen, deels opnieuw, omdat er nog aanvullende vragen waren.
· het afnemen van DNA-materiaal op vrijwillige basis. Op deze manier konden elf personen worden uitgesloten als dader. · de aanhouding van een verdachte, die na een DNA-vergelijking kon worden uitgesloten als dader.

Het team zal de komende tijd nog diverse tips natrekken. Daarnaast zullen nog meerdere personen worden gehoord. Bovendien zal opnieuw een aantal mensen worden gevraagd om vrijwillig DNA af te staan.
De leiding van het Openbaar Ministerie en de Regiopolitie Fryslân zullen de voortgang van het onderzoek in april 2003 weer beoordelen. Het team zal uiterlijk per 1 juli 2003 worden ontbonden, omdat dan alle aanbevelingen van de second opinioncommissie kunnen zijn uitgevoerd.