Lijst Pim Fortuyn


Herben erg kritisch over functioneren De Vries

Volgens fractievoorzitter Mat Herben is het niet nodig nog meer onderzoek te doen naar de moord op Pim Fortuyn. Het kabinet moet zorgen dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. Dat stelde LPF-voorman Herben donderdag tijdens het debat het rapport over de moord op Pim Fortuyn.

Herben houdt de voorganger van Remkes (Binnenlandse Zaken), minister De Vries, voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het uitblijven van bescherming voor Fortuyn. Als de veiligheidsdienst AIVD beter had gewerkt en een deugdelijke dreigingsanalyse had gemaakt, was er waarschijnlijk wel beveiliging geweest, denkt Herben.

Volgens PvdA-Tweede-Kamerlid Van Heemst is De Vries wel degelijk actief geweest om te laten onderzoeken of Pim Fortuyn bescherming moest hebben.

Minister Remkes was te snel met zijn verdediging van de inlichtingendienst AIVD. De AIVD heeft wel degelijk fouten gemaakt, vindt VVD-leider Zalm. De dienst had explicieter en uitvoeriger moeten zijn bij het verschaffen van informatie over mogelijke dreigingen aan het adres van Pim Fortuyn, zei Zalm

CDA-fractievoorzitter Verhagen vindt dat Pim Fortuyn bescherming had moeten krijgen. De inlichtingendienst AIVD had de juiste gegegevens hiervoor moeten aanleveren.

D66 wil een parlementair onderzoek naar het reilen en zeilen van de veiligheidsdienst AIVD. Volgens woordvoerder Dittrich is het nu niet duidelijk of de informatie die de AIVD verstrekt, wel betrouwbaar is.