ABVAKABO FNV

Experiment meervoudig celgebruik gaat ten koste van veiligheid

Het plaatsen van meerdere gedetineerden in een cel zonder extra bewaking brengt de veiligheid voor het gevangenispersoneel in geding. Dat stelt ABVAKABO FNV naar aanleiding van het voornemen van minister van Justitie Donner om te experimenteren met meervoudig celgebruik. Morgen belegt de FNV-bond een expert-meeting met gevangenisdirecteuren en politieke partijen over dit onderwerp.

In verband met het huidige cellentekort heeft de minister een wetsvoorstel voor advies neergelegd bij de Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming. Vooruitlopend hierop mogen zes huizen van bewaring op vrijwillige basis alvast experimenteren met in totaal 300 meervoudige celplaatsen. De bewaking en begeleiding van de extra gedetineerden moet met de bestaande personeelsformatie worden uitgevoerd. Minister Donner zegt de veiligheid van het personeel te garanderen, maar maakt niet duidelijk op welke manier. Onder gevangenispersoneel bestaat onrust over de getalsmatige verhouding tussen bewakers en gedetineerden en over de spanningen tussen gedetineerden bij meervoudig celgebruik.

ABVAKABO FNV vindt het verontrustend dat Donner de Tweede Kamer niet heeft geïnformeerd over de wijze waarop hij de veiligheid zou willen waarborgen. Vakbonden hebben evenmin kans gekregen de bezwaren en onrustgevoelens van het gevangenispersoneel naar voren te brengen. Vrijdag 20 december probeert ABVAKABO FNV tijdens een expert-meeting met de Nederlandse vereniging van gevangenisdirecteuren en politieke partijen meer garanties voor het personeel af te dwingen.

Meer informatie:
Fons van Leeuwen, voorlichter, 079-3536350, 06-51218402 Elise Merlijn, landelijk bestuurder, 06-20539228

19 dec 02 14:57