Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


VROM inspecteert ook stadsdeel

Eind november bracht VROM een inspectiebezoek aan stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Het stadsdeel was één van de ruim 50 gemeentewerven en autoherstelinrichtingen in Noord-Holland, Utrecht en Flevoland die de VROM-medewerkers tijdens een speciale actie bezochten. Het doel van de actie: een integrale inspectie op de naleving van regels op het gebied van milieu, ruimtelijke ordening en bouw. Het onderzoek richtte zich op drie locaties in het stadsdeel: de stadsdeelwerf aan de Seineweg en de werven op de sportparken De Eendracht en Spieringhorn. Het stadsdeel heeft direct maatregelen getroffen na de VROM-inspectie.

Het onderzoek heeft een aantal tekortkomingen aan het licht gebracht op het gebied van milieuvoorschriften en vergunningen. Regelmatig laat ook de provincie milieu-inspecties uitvoeren via de Milieudienst van Amsterdam. Een dergelijk onderzoek van twee jaar geleden gaf toen geen aanleiding tot extra maatregelen. Het stadsdeel staat positief tegenover dit soort inspecties. Ze stellen het stadsdeel in staat het eigen functioneren te toetsen. Waar het gaat om naleving van regelgeving, moet de overheid het goede voorbeeld geven.

Garage en wasplaats voorlopig dicht
Alle maatregelen die direct genomen konden worden, zijn genomen. Naar aanleiding van het onderzoek zijn de instructies voor het opslaan van brandbare en gevaarlijke stoffen opnieuw onder de aandacht van het personeel gebracht en is het toezicht erop verscherpt. De autowasplaats en de garage zijn voorlopig gesloten nu gebleken is dat de naden in de vloeistofdichte vloeren openingen vertonen en opnieuw gekit moeten worden. Een aantal vergunningen heeft het stadsdeel niet op orde. Zo maakt het stadsdeel gebruik van (zee)containers voor de opslag van materialen en waar ze blijven staan, wordt gezorgd voor de juiste vergunningen. Het stadsdeel zal met spoed de vergunning in orde maken voor de overkapping van de fietsenrekken en de tweede in- en uitrit van de werf aan de Seineweg. Ook werkt het stadsdeel hard aan de gebruiksvergunning voor de kantine in de stadsdeelwerf.

Preventieve inspectie
Na het onderzoek is het stadsdeelbestuur opnieuw doordrongen van de noodzaak van permanente interne inspectie op de naleving van (vergunning)voorschriften en het beschikken over de juiste vergunningen. Het stadsdeel zal de instructies aan het personeel hierop nalopen en waar mogelijk aanscherpen. Bovendien wil het bestuur jaarlijks een onafhankelijke inspectie. Dat onderzoek moet zich speciaal richten op het naleven van milieu- en bouwvoorschriften bij gebouwen en terreinen die het stadsdeel beheert

Contact:
Bert Jansen