Socialistische Partij

`Westen maakt half werk van goedkope medicijnen'

19-12-2002 * De SP vindt dat Nederland zich te weinig hard maakt om ontwikkelingslanden toegang tot goedkope geneesmiddelen te bieden. De onderhandelingen daarover in Genève dreigen uit te monden in een slecht compromis. Westerse landen proberen, onder druk van de grote farmaceutische concerns, terug te komen van afspraken die op de WTO-top in Doha zijn gemaakt.

De verklaring van Doha was een grote overwinning van de anders-globaliseringsbeweging. Het recht van ontwikkelingslanden om patentloze medicijnen te gebruiken voor de behandeling van tropische ziekten werd daarin expliciet erkend. Sinds die tijd wordt in Genève onderhandeld over een praktische uitwerking van die verklaring. Uit een brief aan de Kamer van staatssecretaris Wijn en de berichten over de onderhandelingen blijkt dat de overwinning van Doha dreigt te worden uitgehold. Het heeft er alle schijn van dat de lobbyisten van de farmaceutische industrie grip hebben weten te krijgen op de besprekingen. Deze bedrijfstak is bang voor teruglopende winsten.

In de onderhandelingen stellen de westerse landen nu voor om de afspraken alleen voor malaria, tuberculose en AIDS te laten gelden, en dus niet voor andere veel voorkomende ziekten als gele koorts, beriberi, cholera. Bovendien lijken de EU en de VS de afspraken zo te willen beperken dat ook vaccins, testkits, en andere medische technologie niet patentloos kunnen worden aangeschaft. Een toekomstig AIDS-vaccin zou daardoor, mocht het beschikbaar komen, alsnog onbereikbaar blijven voor Afrika.

De SP wil ook dat Nederland zich inzet om de afspraken ook voor de rijkere ontwikkelingslanden als Brazilië en Zuid-Afrika te laten gelden. Ook deze landen, die vooral te kampen hebben met een enorme AIDS-epidemie, moeten het recht hebben om zelf goedkope medicijnen te produceren. Bovendien kunnen zij deze weer exporteren naar een aantal Afrikaanse landen die zelf niet de industrie hebben om de medicijnen zelf te produceren. De SP vindt dat staatssecretaris Wijn zich ondubbelzinnig moet inzetten voor volledige uitvoering van de verklaring van Doha.