Gemeente 's-Hertogenbosch

19-12-2002

College wil jongerenfestival DB surround

Het college is van mening dat er voor jongeren op het gebied van cultuur te weinig aanbod is in 's-Hertogenbosch. Daarom wil het eenmalig in 2003 het jongerenfestival DB Surround financieel mogelijk maken. Voor het organiseren van dit festival is eenmalig een bedrag van 150.000,- nodig. Het college heeft inmiddels voor 105.000 dekking gevonden en vraagt de raad om de resterende 45.000,- beschikbaar te stellen uit de post onvoorzien.

Mix van jongerencultuur en regulier aanbod
Op basis van een onderzoek vanuit het Actieplan Cultuurbereik, dat is uitgevoerd onder jongeren, is vastgesteld dat er in 's-Hertogenbosch weinig aansprekends voor hen te doen is. Daaruit is het plan ontstaan van een eenmalig jongerenfestival. Op basis van de ervaringen met dit festival worden lijnen uitgezet naar de toekomst. Het festival moet een mix moeten zijn van jongerencultuur en regulier cultureel aanbod. Om tot een concept te komen is een aantal mensen uitgenodigd om te ¿solliciteren¿. Matthijs Bosman (beeldend Kunstenaar) heeft de opdracht gekregen om een concept te ontwikkelen. Vanwege zijn onervarenheid op zakelijk vlak is daar Ruth Giebels (voorheen Theater aan de Parade, inmiddels directeur Valkenberg Festival Breda, en freelance projectmanager) aan toegevoegd om de zakelijke en productionele aspecten in te vullen.

Bestaande culturele instellingen
De ervaring van Erica Haffmans, intendant cultuur, is dat jongeren door de culturele instellingen van 's-Hertogenbosch maar mondjesmaat worden bereikt. De doelstelling vanuit het Actieplan Cultuurbereik voor het festival is dan ook niet alleen om de jongeren tijdens het festival een plek te geven in te stad, maar ook om de instellingen uit te dagen zelf andere wegen te bewandelen om de jongeren te bereiken. Om ze een handvat, een voorbeeld te geven en een ontwikkeling te laten doormaken, die wordt voortgezet na het festival en zichtbaar zal zijn in hun eigen activiteiten en benadering van de doelgroep jongeren.