Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Den Haag, 19 december 2002

PvdA eist compensatie hoge energierekening campusstudenten

De PvdA-Kamerleden Sharon Dijksma en Ferd Crone eisen via schriftelijke vragen aan de minister van Financiën geldelijke compensatie voor de ruim 2000 getroffen studenten die op de campus van de Universiteit Twente wonen. Deze studenten zijn soms meer dan EUR150 per persoon kwijt aan een hogere energierekening. Dit komt door de verandering van het energieheffingsysteem. Crone en Dijksma verwachten met een teruggaafregeling compensatie mogelijk te maken.

'Dat de energierekening stijgt, is bekend vooral omdat de aardgasprijs gestegen is', aldus energie en financieel specialist Crone. 'Maar dat deze stijging zo hoog is voor een kleine studentenkamer kan gewoon niet'. Dijksma vult aan: 'Ik krijg te horen dat studenten van de Universiteit Twente EUR150 per jaar extra moeten betalen, met uitschieters boven de EUR450. Dit geldt ook voor andere studentenwooncomplexen in Wageningen, Nijmegen, Utrecht, Delft en Leiden'.

De PvdA- Kamerleden wijzen in dit verband naar de gewijzigde energieheffingsystematiek. Eerder gold een heffingscompensatie op basis van verbruik. Concreter, bij het invoeren van de regulerende energiebelasting (REB), beter bekend als de ecotaks, werd een heffingsvrije voet per verbruiker ingevoerd voor een deel energie (800 m3 en 800 kWh elektra) waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Deze heffingsvrije voet bedroeg EUR105 per verbruiker en was bedoeld om lastenverzwaring tegen te gaan. Per januari 2001 geldt niet meer de belastingsvrije voet, maar een heffingskorting van EUR142 per electriciteitsaansluiting. Omdat bewoners van studentencomplexen achter één elektriciteitsaansluiting zitten, kunnen ze niet langer gecompenseerd worden met een de heffingskorting.

Dijksma en Crone vinden dat een teruggaafregeling van toepassing moet zijn om de compensatiehiaten te dichten. Ze wijzen naar een specifiek voorbeeld waar dit nodig is: de Universiteit Twente in Enschede. Op de campus in Enschede met zijn 2000 studentenkamers wordt de energieheffing over de gas- en stadsverwarming berekend per electriteitsaansluiting. Aangezien de elektriciteitsaansluiting van het energiebedrijf maar eentje is voor de hele Universiteit wordt een vastbedrag maar eenmalig uitgekeerd, wat in het oude systeem niet zo was. Dit gaat voorbij het feit dat achter die ene aansluiting veel studentenkamers zijn.