Provincie Zuid-Holland

Persbericht

19-12-2002
Rotondes leveren veiliger wegennet, maar aantal ziekenhuisgewonden nog te hoog

De provincie Zuid-Holland heeft de effecten van verkeersveilig-heidsmaatregelen aan provinciale wegen geëvalueerd Hieruit blijkt dat de 98 rotondes die sinds 1989 zijn aangelegd de hooggespannen verwachtingen waarmaken. Maar ook plateaus bij verkeerslichten lijken een gunstig effect op de verkeersveiligheid te hebben. Het aantal ziekenhuisgewonden moet echter nog lager. `En daarom blijven we hard werken om de doelstelling te realiseren, namelijk dit aantal terugbrengen tot hooguit het niveau in 1986.", aldus gedeputeerde Rinus Houtman.

Maar een aantal zaken die die doelstelling negatief kunnen beïnvloeden heeft de provincie niet helemaal in de hand. "Beperking van de groei van het autogebruik bijvoorbeeld kunnen we maar ten dele beïnvloeden met onze inspanningen op het gebied van openbaar vervoer.", meent Houtman. Een ander zorgelijk punt is de verruwing van het verkeersgedrag. "Daarover maak ik me echt zorgen. We kunnen als overheid nog zoveel investeren, maar zolang mensen met drank op in de auto stappen, te hard rijden, rood licht negeren en roekel0os inhalen blijven je streefcijfers onbereikbare idealen." Het steekt de gedeputeerde dan ook dat er vaak laatdunkend wordt gedaan over verkeersdrempels, rood lichtcamera's en doorgetrokken strepen. "Het is noodzakelijk, omdat we ons met z'n allen regelmatig niet aan de regels houden."

In het rapport staat een overzicht gevaarlijke trajecten. Aanpak van knelpunten op die trajecten, en andere zogenaamde blackspots, hebben bij de provincie prioriteit. Maar naast verbeteringen aan de weg kan de veiligheid verhoogd worden door gedragsbeïnvloeding en handhaving. Vandaar dat er op veertien trajecten handhavingsprojecten zijn opgestart. Op deze trajecten wordt extra gecontroleerd op snelheid, roodlichtnegatie, gebruik van alcohol en draagplicht gordel of helm. Daarnaast worden door de partners in het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid (POV) voorlichtingscampagnes gehouden.