PRICEWATERHOUSECOOPERS

Meer transparantie bij overnames, zegt PricewaterhouseCoopers

PricewaterhouseCoopers verwacht dat ingevolge de nieuwe International Accounting Standards, die vanaf 2005 binnen Europa dienen te worden toegepast, topfunctionarissen die te veel betalen voor een overname, meer rekenschap verschuldigd zullen zijn en slechte deals sneller aan het licht zullen komen. Dit zijn enkele gevolgen van de voorgestelde grondslagen voor bedrijfsfusies zoals uitgevaardigd door de International Accounting Standards Board (IASB) op 5 december 2002.

Als gevolg van deze nieuwe grondslagen is het in de toekomst voor ondernemingen niet langer mogelijk de bij een overname betaalde goodwill af te schrijven ten laste van de winst over een vooraf vastgestelde periode. Ondernemingen zullen voortaan ieder jaar de overname dienen te toetsen op duurzame waardevermindering, om zo de verhouding tussen marktwaarde en boekwaarde te bepalen. Indien er een verlaging is opgetreden, dient deze ten laste van het resultaat over het betreffende jaar te worden gebracht.

Alle ondernemingen lopen in eerste instantie het risico van een waardevermindering met betrekking tot overnames uit het verleden, waardoor het resultaat lager kan uitvallen, dan eerder aangekondigd. Op langere termijn kan de opheffing van afschrijvingslasten het gepresenteerde winstniveau verbeteren. Er zullen in ieder geval meer schommelingen in resultaten optreden.

In geval van nieuwe overnames zijn ondernemingen verplicht de koopprijs toe te rekenen aan de materiële activa en een breder scala van immateriële activa. Het restant wordt als goodwill aangemerkt. Deze toerekening zal tijdrovend en ingewikkeld zijn, en mogelijker-wijs dient de hulp van waarderingsdeskundigen te worden ingeroepen. Het op de balans opnemen van immateriële vaste activa kan leiden tot een verlaging van toekomstige resultaten, wanneer activa over een kortere levensduur worden afgeschreven dan de levensduur die voorheen voor de goodwill werd gehanteerd.

André Tukker, partner van PricewaterhouseCoopers, heeft hierop het volgende commentaar: Een afboeking van de goodwill in de winst- en verliesrekening leidt tot verscherping van de aandacht voor de waardeontwikkeling van de aangekochte onderneming. Er wordt veel gesproken over de verantwoordelijkheid die raden van bestuur op langere termijn dragen voor de overnames die zij hebben gedaan. Door de introductie van deze nieuwe richtlijnen zal er meer transparantie komen. De nieuwe grondslagen zullen het gemakkelijker maken de economische waarde van een overname te vergelijken met de oorspronkelijke koopprijs over een bepaalde periode.

Er ligt een aanzienlijke taak in het verschiet voor ondernemingen om ervoor te zorgen dat de investeerders en overige belanghebbenden de invloed en de samenhang van deze veranderingen op de financiële verslaglegging begrijpen, zegt Tukker. De resultaten zullen minder voorspelbaar worden ten gevolge van eenmalige lasten uit hoofde van de waardevermindering. Wellicht zal er naast de aandacht voor de koers/winstverhoudingen voor de onderneming ook meer gelet worden op de cash flow, hetgeen een evenwichtiger beeld van de prestaties geeft.

De invoering van deze maatregelen in 2005 zal een nieuw tijdperk inluiden voor de verslaglegging inzake overnames. Er wordt meer aandacht besteed aan de vraag of een overname waarde creëert voor de aandeelhouders op lange termijn, aldus Tukker.